Petua Pemilik Bot Baharu untuk Keselamatan di Air

Sama ada anda seorang pelaut baharu atau pelaut lama, pengalaman membeli bot baharu sangat mengujakan. Ia hanya masuk akal bahawa anda akan mula menjangkakan semua masa yang baik yang boleh anda kongsi dengan keluarga dan rakan di atas air, tetapi masa yang baik itu harus didahului oleh beberapa petua pemilik bot baharu dan pendidikan keselamatan.

Lihat beberapa petua utama pemilik bot kali pertama atau pertimbangkan untuk menyegarkan pengetahuan anda jika anda seorang pelayar yang berpengalaman.

1. Ambil Kursus Keselamatan Berperahu

Ikuti kursus keselamatan menaiki bot dan ketahui cara mengendalikan bot anda sebelum anda turun ke atas air. Amalkan pengendalian bot, dok, dan ketahui peraturan navigasi. Banyak syarikat insurans menawarkan diskaun untuk bot yang menamatkan kursus keselamatan bot. Menurut Laporan Perangkaan Kemalangan Bot Florida untuk 2020, 83% pelayar yang terlibat dalam kemalangan bot maut tidak mempunyai latihan keselamatan bot. Mungkin tidak ada buku bertajuk, “Memiliki Bot untuk Dummies,” tetapi jika ada, mengikuti kursus keselamatan bot akan berada dalam bab pertama.

2. Beli Bot yang Tepat untuk Anda

Bot direka bentuk dengan had kapasiti dan tujuan tertentu. Pertimbangkan dengan berhati-hati jika anda bercadang untuk menjemput tetamu menaiki kapal atau meneruskan perjalanan anda kepada beberapa ahli keluarga sahaja dan dapatkan bot yang sesuai dengan gaya hidup anda. Salah satu kesilapan pembeli bot kali pertama adalah tidak mempertimbangkan keperluan anda dengan teliti. Sebagai contoh, rakan mungkin mempunyai niat yang baik apabila mengesyorkan pembuatan atau model bot tertentu, tetapi jika bot jenis itu tidak sesuai dengan jenis aktiviti atau bilangan orang yang anda rancang untuk menaiki kapal, bot itu bukanlah bot yang sesuai untuk anda .

3. Dapatkan Peralatan dan Gear Keselamatan yang Tepat

Pengawal Pantai AS memerlukan anda membawa peralatan dan peralatan keselamatan berperahu di atas bot anda, termasuk jaket keselamatan bersaiz betul atau peranti pengapungan peribadi untuk setiap orang di atas kapal. Pastikan bot anda dilengkapi dengan PFD yang sesuai, peti pertolongan cemas, alat ganti asas (palam saliran tambahan, fius, penapis bahan api, dll.) dan peralatan penting seperti talian dok dan spatbor. Anda juga boleh menghubungi pasukan tambahan pengawal pantai tempatan anda untuk meminta pemeriksaan keselamatan kapal percuma bagi memastikan anda mempunyai semua peralatan keselamatan yang diperlukan untuk bot anda.

4. Belajar Adab Ramp Bot

Meluangkan masa untuk belajar tentang etika bot ramp selalunya merupakan salah satu petua yang diabaikan untuk pemilik bot kali pertama. Apabila tiba giliran anda untuk berundur menuruni tanjakan, bot anda harus dimuatkan dan bersedia untuk dilancarkan supaya anda tidak menahan orang lain. Gunakan kawasan pementasan untuk memindahkan gear anda ke bot, pelantar elektronik, tanggalkan tali transom dan uruskan sebarang butiran prapelancaran lain sebelum beratur untuk mengundur tanjakan.

5. Failkan Pelan Apungan

Sebelum anda menaiki air, pastikan rakan atau ahli keluarga mengetahui tentang laluan anda dan bila anda bercadang untuk kembali. Ini adalah salah satu petua paling penting untuk pemilik bot baharu kerana jika anda tidak kembali mengikut pelan apungan anda, seseorang akan mempunyai laluan anda dalam fail dan tahu untuk menghubungi bantuan.

6. Buat Senarai Semak Sebelum Berlepas

Susun senarai semak sebelum berlepas yang termasuk peralatan keselamatan anda, menambah bahan api anda, memeriksa tahap enjin dan penyejuk, alat pemadam api, pastikan peti pertolongan cemas anda diisi, semak ramalan cuaca, pastikan anda mempunyai talian dok tambahan, semak bateri (mempunyai bateri ganti untuk aksesori seperti radio pegang tangan anda, lampu suluh, bantuan navigasi mudah alih), dan periksa untuk memastikan bilge agak kering dan pam tidak berjalan secara berlebihan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *