Petua Mudah tentang Cara Menangkap Croaker & Sebab Mereka Dihargai

Kredit foto Jeff Woleslagle

Terdapat beberapa spesies ikan yang dipanggil “croaker” tetapi mungkin yang paling biasa dikenali dengan nama itu ialah Atlantic Croaker (Micropogonias undulatus.) Ia mendapat namanya daripada bunyi yang boleh dihasilkan menggunakan pundi udaranya. Walaupun ia mungkin hanya mencapai 24 inci, Atlantic Croaker adalah sangat berharga.

Mempelajari cara menangkap croaker tidak sukar untuk beberapa sebab. Pertama, ia adalah ikan yang sangat biasa dengan julat dari Massachusetts ke Texas mengikut Jabatan Sumber Asli Carolina Selatan. Dan kedua, terdapat pelbagai jenis umpan croaker yang nampaknya berfungsi dengan baik.

Croaker mempunyai mulut subterminal dan seterusnya memberi makan berhampiran bahagian bawah. Apabila mempertimbangkan umpan terbaik untuk croaker, saya telah menangkapnya pada udang tetapi pemancing yang gemar, Jeff Woleslagle, mungkin menggunakan cacing darah, kedua-dua hidup dan sintetik, jalur sotong atau bahagian ketam. Bagi pelantar pancing croaker pula, Jeff gemar menggunakan pelantar dua mata kail bersaiz 6 atau 8 mata kail. “Bagi saya ia adalah air masin yang setara dengan ikan siakap kecil,” katanya. “Untuk saiz mereka, mereka benar-benar berjuang dengan semua yang mereka ada.” Mana-mana ikan yang mendapat perbandingan dengan bass smallmouth yang terkenal mendapat pujian yang tinggi, sememangnya.

Satu lagi sebab pemancing suka belajar menangkap croaker adalah kerana ia agak sedap. Walau bagaimanapun, jika tangkapan dan lepaskan adalah matlamat, pertimbangkan cangkuk bulatan. Caranya dengan cangkuk bulatan ialah menahan daripada menyentak cangkuk. Hanya dengan pantas mengetatkan talian sebaliknya.

Cara terbaik untuk mempelajari cara memancing keropok Atlantik adalah dengan mengunjungi kedai umpan pantai. Di sini, anda boleh mencari tempat yang bagus untuk akses memancing dan mempelajari semua tentang keperluan dan peraturan lesen. Kemudian, dengan hanya beberapa umpan dan joran berputar ringan serta kekili, anda juga boleh merasai ikan gagah ini.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *