Petua Memancing Pontoon dan Kebolehdayaan Memancing Pontoon: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Mungkin semasa anda melihat melalui katalog berperahu dan memancing serta rancangan sukan, anda telah melihat betapa popularnya bot pontun dan menganggapnya sebagai kapal nelayan yang mungkin. Lebih ramai orang menangkap ikan menggunakan kraf ini berbanding sebelum ini, jadi jika anda mempertimbangkan perkara ini, berikut ialah beberapa petua memancing pontun dan pemikiran tentang kebolehdayaan memancing bot pontun.

Mari kita nyatakan bahawa petua memancing pontun di sini merujuk kepada bot pontun berkuasa berbanding bot apungan tidak berkuasa dengan pontun yang digunakan oleh seorang untuk memancing di air kecil. Bot pontoon moden (yang perlu didaftarkan seperti bot kuasa lain) boleh berjalan dengan pantas dan jauh, dan kestabilan dan keluasan amnya menjadikannya sesuai untuk kumpulan, keluarga, mengajar kanak-kanak memancing dari platform yang stabil, membawa anjing itu bersama, atau, dalam beberapa kes, mengadakan barbeku di atas kapal semasa menangkap ikan.

Jika anda berada di pasaran untuk memancing pontun, fikirkan tentang petua memancing pontun ini dan pemikiran tentang kebolehan menangkap ikan:

  • Kebanyakan ponton tidak disediakan untuk memancing. Cari yang sesuai, kerana mereka akan mempunyai aksesori dan pertimbangan yang menjadikannya lebih sesuai untuk memancing. Sebagai alternatif, anda boleh menyediakan satu untuk memancing, atau memesan alat tambah kilang untuk bot yang anda pesan.
  • Pertimbangan khusus yang paling penting termasuk pemegang joran, perigi hidup atau perigi umpan, dan motor elektrik yang dipasang pada haluan.
  • Pemegang joran mungkin kebimbangan terbesar untuk ditangani. Itu termasuk pemegang tegak untuk joran semasa dalam perjalanan, tetapi terutamanya pemegang yang dipasang di rel untuk umpan dan memancing bawah. Model pengapit boleh digunakan untuk menangkap spesies yang lebih kecil, tetapi anda memerlukan versi bolt-on yang kukuh jika anda mengharapkan untuk menangkap ikan besar (seperti striper atau ikan keli). Pemegang yang dipasang trek adalah pilihan pemasangan lain.
  • Pertimbangkan ke mana anda akan pergi. Bot pontun terbaik di perairan yang tenang, paling teruk dalam persekitaran ombak besar. Kebanyakannya baik dalam rembatan atau ombak sederhana, tetapi di laut besar geladak boleh dihanyutkan, berombak dan menghasilkan banyak semburan. Sebagai peraturan umum, perairan yang lebih tenang, teluk belakang dan memancing dalam angin sederhana adalah yang terbaik untuk ponton.
  • Berhati-hati dengan kecenderungan pontun kepada angin, sebahagiannya disebabkan saiz keseluruhan, kekotakan dan papan bebasnya, tetapi juga kerana kanopi dan gasing, yang banyak ada. Memancing hanyut dalam pontun adalah sangat popular, tetapi kawalan dan kedudukan terhalang oleh angin, yang mungkin memerlukan anda untuk berlabuh.
  • Salah satu helah memancing pontun terbaik yang pernah saya lihat ialah penggunaan cincin besar dan berat yang diikat pada tali untuk berpegang teguh pada tunggul. Cincin itu mudah untuk dibalikkan ke atas tunggul dan dilepaskan kemudian, jadi anda tidak mendapat sauh digantung atau perlu bersandar keluar dari bot untuk meletakkannya.
  • Jika anda menambah livewell, anda perlu memikirkan bagaimana untuk mendapatkan air masuk dan keluar daripadanya, jika bot tidak dilengkapi untuk itu. Menggunakan baldi untuk mengisi livewell menjadi cepat tua. Tambahan pula anda perlu mengudarakan air.
  • Anda mungkin memerlukan jaring yang dikendalikan panjang untuk membawa spesies yang lebih besar ke atas kapal, kerana pontun dikelilingi oleh pagar, bermakna seekor ikan perlu diangkat beberapa kaki dari air untuk membersihkan pagar. Tidak semestinya boleh membawa ikan yang lebih besar ke pintu rel depan atau belakang yang terdapat pintu masuk yang lebih rendah, jadi pukat yang dikendalikan panjang sangat membantu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *