petua memancing menggelepar

Flounder ialah salah satu daripada ikan pipih yang kelihatan aneh seperti halibut, tunggal atau turbot. Jika anda melihat bentuk kata kerja perkataan itu, seseorang mungkin menganggap ikan ini kekok dan sukar untuk berenang, tetapi itu tidak berlaku. Ia adalah pemangsa serangan hendap yang sangat cekap, mampu menggunakan seluruh kawasan permukaannya untuk membengkokkan joran. Semua senarai petua memancing menggelepar melibatkan memasukkan lokasi habitat utama mereka: bahagian bawah.

Memancing musim luruh boleh menjadi salah satu masa yang lebih baik mengenai masa untuk memancing untuk menggelepar kerana ikan yang biasanya di pesisir pantai ini mula berhijrah ke perairan yang lebih dalam pada bulan-bulan yang lebih sejuk. Seseorang mungkin berfikir bahawa pemberat atau gewang yang berat akan diperlukan untuk air yang lebih dalam tetapi kebanyakan petua memancing menggelepar daripada pakar mencadangkan menggunakan pemberat yang “cukup berat” untuk mencapai dasar dalam apa jua keadaan semasa, baik, semasa. Terlalu berat, dan anda berisiko tersangkut, tidak merasakan gigitan, atau tidak menggunakan gewang dengan berkesan. Satu atau dua pelakon dan anda harus tahu jika anda merasakan sentuhan dengan bahagian bawah atau jika anda perlu meningkatkan berat badan anda.

Semasa bulan-bulan yang lebih panas, pemancing pantai akan dapat mencari pancingan menggelepar yang baik di muara dan teluk cetek, dengan jambatan dan jeti sebagai tempat yang baik untuk bermula. Pemancing kayak akan mempunyai kelebihan berbanding pemancing pantai pada musim luruh kerana jigging menegak adalah salah satu jawapan terbaik untuk memancing untuk menggelepar. Kayak adalah kapal yang berguna untuk menutup air yang lebih dalam dan menyediakan hanyutan yang baik dengan jig atau umpan menegak yang melantun.

Pelantar memancing yang menggelepar untuk umpan, terutamanya umpan hidup, harus termasuk cangkuk bulatan dan sekali lagi, berat yang cukup berat untuk menurunkannya dan menahannya di sana. Pusing di atas umpan akan membantu meminimumkan komplikasi lilitan garisan. Kombo memancing bersaiz sederhana dengan tali 10-12 paun sepatutnya mencukupi kerana ia tidak mencapai saiz besar sepupu pasifik mereka, halibut.

Apabila anda mengambil lesen memancing anda dan cuba mendapatkan petua atau gewang memancing gelung tempatan tambahan yang panas, pastikan anda mengambil peraturan negeri juga kerana musim dan had sangat berbeza. Sebagai contoh, peraturan Texas menunjukkan had 5 menggelepar melebihi 15” sehingga 1 November, apabila ia menurun kepada 2. Musim memancing di North Carolina, bagaimanapun, ditutup pada 15 Oktober, dan musim New Jersey berakhir pada bulan September.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *