Petua Memancing Melayari untuk Pemula

Memancing luncur air ialah cara yang menarik dan interaktif untuk melontarkan garisan tetapi terdapat keluk pembelajaran untuk ditangani untuk pemula untuk memastikan anda melakukannya dengan selamat dan mempunyai hari yang paling produktif di atas air. Ini adalah cara yang menyeronokkan untuk mengalami memancing air masin untuk pemancing yang tidak mempunyai akses ke bot atau lebih suka keselesaan melambung tali dari darat.

Pemasa pertama dinasihatkan untuk mengupah pemandu tempatan yang bereputasi untuk arahan dan lokasi terbaik tetapi jika anda ingin mencubanya sendiri, dapatkan lesen memancing yang sah dari negeri tempat anda memancing dan ikuti garis panduan kami untuk petua memancing luncur air untuk pemula .

Mana nak pergi

Adalah penting untuk mempelajari lokasi anda untuk mewujudkan garis asas pengetahuan tentang pantai yang tersedia dan keadaannya. Memancing di Teluk Mexico akan datang dengan jenis keadaan dan spesies air yang berbeza daripada memancing di Pantai Atlantik atau Pantai Barat.

Mencari tempat memancing luncur air terbaik anda memerlukan membaca pantai. Cari jeriji pasir kerana ikan biasanya berada berdekatan mengejar umpan dan memberi makan berhampiran patahan yang disebabkan oleh aliran keluar dan arus robek. Bar pasir ditemui di tempat ombak pecah apabila ia masuk ke pantai, dan sentiasa berubah mengikut keadaan cuaca.

Cara terbaik untuk mencari tempat ini adalah dengan bercakap dengan pemancing tempatan. Lawati pantai tempatan dan pergi ke kawasan yang mempunyai joran terbanyak di ombak. Anda boleh belajar banyak dalam tempoh yang singkat dengan bercakap dengan pemancing berpengalaman di kawasan itu.

man-surfing-fishing-540x280.jpg

Bila Nak Pergi

Mengetahui masa untuk melayari memancing adalah sama pentingnya dengan mengetahui ke mana hendak pergi kerana tingkap peluang sejajar dengan perubahan air pasang harian. Perubahan pasang surut memberi kesan kepada tingkah laku pemakanan ikan, jadi ia lebih disukai untuk menangkap ikan sejurus sebelum dan sejurus selepas air pasang.

Banyak spesies ikan makan semasa air pasang pada waktu subuh dan senja apabila terdapat lebih banyak air, tetapi sesetengah spesies lebih suka air surut. Air surut ialah peluang untuk mencari topografi pantai dan mengetahui di mana terdapat lompang, struktur dan celupan di dalam air.

Hari-hari mendung boleh menjadikan memancing melayari yang hebat kerana bayang-bayang dari garisan anda di atas air diminimumkan yang meningkatkan penampilan umpan anda. Kaveat kepada hari hujan atau mendung ialah anda perlu memerhatikan ramalan cuaca untuk sebarang ribut, angin atau keadaan yang belum selesai yang boleh menyebabkan ombak berbahaya.

Alat Memancing Melayari

Kunci untuk pemula memancing melayari adalah untuk memastikan peralatan anda mudah kemudian tambah apabila keperluan dan pengalaman anda bertambah baik. Sebelum melabur dalam banyak peralatan, mulakan dengan menyewa peralatan dari kedai tempatan atau dari pemandu. Tanya apakah piawaian tempatan untuk gear kerana ia boleh berbeza-beza bergantung pada lokasi anda.

Beberapa peralatan memancing luncur air asas anda termasuk: pancing air masin sepanjang 10-15 kaki; dan kekili berputar air masin dengan garis ujian 20 paun; pemimpin; pemberat (sputniks atau penenggelam plumbum piramid); cangkuk; pemegang batang; umpan; baldi umpan dan pam udara; gelendong sandaran garisan; pisau dan tang; Kit pertolongan cemas; cermin mata hitam terpolarisasi dan pelindung matahari.

set-alat-alat-memancing-layar-540x280.jpg

umpan

Keputusan umpan bergantung pada spesies yang anda sasarkan, dan ini akan berubah setiap lokasi. Ikan yang lebih kecil lebih suka umpan seperti udang beku atau sotong. Ikan yang lebih besar seperti ikan merah atau jerung lebih suka umpan yang lebih besar seperti ketulan belanak.

Anda juga boleh menggunakan umpan tiruan untuk memancing melayari. Palam dan sudu atas air berfungsi dengan baik apabila cuaca tenang. Anda juga boleh menambah rasa tempatan pada umpan dengan aroma khusus yang direka untuk kawasan itu jika tersedia. Anda boleh mendapatkan umpan yang disasarkan di kedai peralatan tempatan.

Sesetengah spesies seperti ikan bawal sangat khusus tentang makanan mereka jadi anda mungkin ingin mengambil jaring, baldi umpan dan pam udara dan menggali kutu pasir di pasir basah.

Teknik

Elemen yang paling penting semasa belajar memancing luncur air ialah menyempurnakan tuangan luncur air. Matlamat anda adalah untuk mendaratkan umpan anda sejauh mungkin melepasi pecahan ombak di mana ikan sedang makan. Berjalan ke ombak sejauh yang selesa dan gunakan balingan tangan pantas.

Mengikuti garis panduan asas ini akan membantu anda menikmati jenis peluang memancing yang unik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *