Petua Memancing Lewat Musim Gugur untuk Largemouth Bass

Mencari bass largemouth semasa musim peralihan tahun ini kadangkala kelihatan mencabar, tetapi dengan beberapa petua utama memancing lewat musim luruh, anda boleh meningkatkan kadar tangkapan cuaca sejuk anda sambil menggunakan umpan dan gewang tiruan.

Pertimbangkan petunjuk memancing lewat musim luruh ini apabila menuju ke tempat air tawar tempatan anda:

  • Gunakan umpan carian untuk menampung lebih banyak air. Salah satu petua memancing musim luruh yang paling penting ialah menampung air yang banyak berbanding menghabiskan terlalu banyak masa di satu tempat. Gunakan umpan carian, seperti umpan engkol atau air atas, untuk mencari dengan cepat kumpulan bass largemouth yang mengejar shad untuk menggemukkan untuk musim sejuk. Apabila anda mendapat beberapa pukulan di satu tempat atau melihat bass sekolah mengejar ikan umpan di permukaan, maka anda boleh meletakkan sauh anda dan melabur lebih banyak masa di kawasan tertentu.
  • Memancing di rumah pangsa. Bass biasanya menuju ke air cetek semasa bulan-bulan musim luruh. Periksa rumah pangsa yang bersebelahan dengan muara anak sungai, dan cuba memancing di dalam air sedalam 3 hingga 6 kaki dengan beberapa gewang pancing jatuh yang baik seperti jerkbait air cetek atau crankbait tanpa bibir. Fokus pada bahagian rata yang terdapat perubahan komposisi dasar atau bawah yang keras seperti kerikil kepada lumpur atau kerikil kepada pasir.
  • Perhatikan penurunan ketara dalam suhu air. Satu lagi petua memancing musim luruh yang terbaik adalah untuk mempertimbangkan impak yang akan ditimbulkan oleh keadaan sejuk pada tahap aktiviti bass sepanjang tahun ini. Apabila kita beralih ke memancing lewat musim luruh dan melihat penurunan suhu yang lebih ketara, ikan akan menjadi lebih kecil kemungkinannya untuk mengejar umpan yang bergerak pantas dan gewang memancing ikan kerana fakta bahawa metabolisme mereka akan menjadi perlahan sebagai persediaan untuk musim sejuk. Gunakan umpan yang lebih kecil (fikirkan 2 hingga 3 inci cacing plastik lembut atau umpan makhluk atau jig marabou) dan ikan dengan lebih perlahan.
  • Teruskan menukar gewang anda jika anda tidak mendapat serangan. Sesetengah pemancing suka menggunakan crankbait meniru shad hampir secara eksklusif pada musim luruh, tetapi bass boleh menjadi rewel apabila mereka bersekolah. Ia mungkin kedengaran asas, tetapi jika anda menggunakan gewang dengan jenis tindakan tertentu dan ia tidak digigit, tukar kepada sesuatu yang lain. Taktik memancing musim luruh yang standard untuk bass mungkin membuatkan anda mula menggunakan umpan engkol corak shad, tetapi kemudian beralih kepada gewang atas air. Kadang-kadang ia adalah perbezaan dalam jenis tindakan gewang yang membawa ikan ke bot.

Ringkasnya, petua memancing lewat musim luruh untuk bass largemouth ini bermakna meliputi lebih banyak air, memancing di flat cetek berhampiran muara anak sungai, mengecilkan saiz selepas penurunan suhu dan menukar gewang anda jika anda tidak melihat tindakan yang mencukupi.

Kini anda boleh merancang hari memancing musim luruh bersama keluarga anda, dapatkan lesen memancing anda dalam talian, semak peraturan air tawar negeri, pakaikan jaket memancing musim luruh anda dan bersiap sedia untuk keseronokan musim lewat di atas air!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *