Petua Memancing Lalat Bluegill Jatuh

Bluegill adalah salah satu spesies ikan yang paling popular di AS. Ia diedarkan secara meluas dan biasanya disimpan sebagai makanan ternakan untuk bass bermulut besar tetapi ia adalah ikan sukan yang dihormati itu sendiri. Malah, ia mungkin ikan air tawar pertama yang anda atau anak-anak anda tangkap. Walaupun mereka mungkin diabaikan pada tahun ini, memancing terbang bluegill musim gugur adalah menyeronokkan dan agak mudah.

Beberapa kekeliruan pengenalan dengan sunfish lain boleh berlaku. Bergantung pada aktiviti pemijahan, ikan ini selalunya berwarna pucat, hijau keperakan atau bahkan warna keunguan. Dan walaupun namanya, bluegill tidak memaparkan warna biru pada insang atau penutup insangnya seperti katakan, sunfish hijau. Jika ada, warna biru muda muncul di sepanjang kawasan rahang bawah, jadi mungkin nama yang lebih sesuai ialah “rahang biru.”

Petua memancing Bluegill

Petua memancing Bluegill untuk musim luruh adalah serupa dengan musim bunga dan musim panas. Mulakan dengan mencari mereka di air yang lebih jernih tanpa arus seperti tasik dan kolam, berhampiran penutup seperti tumbuh-tumbuhan akuatik. Mereka mempunyai mulut yang agak kecil sehingga memerlukan gewang kecil seperti yang digunakan semasa memancing. Dan apabila anda menjumpai seekor bluegill, anda mungkin akan berada di sekeliling sekumpulan mereka.

Jika anda berkarat, memancing dengan terbang untuk bluegill adalah cara terbaik untuk membuat persediaan memancing untuk spesies lain seperti ikan trout. Kerana ia terletak di dalam air yang tenang, anda tidak perlu risau tentang arus atau hanyutan tepat lalat anda. Ikan ini adalah penyuap hover, jadi pancingan lalat bluegill jatuh menggilap masa tindak balas kerana cangkuk pantas diperlukan serta-merta selepas mengesan gigitan yang boleh menjadi ketukan yang sangat ringan.

Diet Bluegill terdiri daripada serangga, invertebrata, dan ikan kecil. Semasa memancing ikan bluegill, anda akan mendapati bahawa mereka hampir selalu memakan sesuatu dan mungkin akan terlepas pandang mana-mana pemain yang salah letak dan ceroboh yang mungkin menakutkan ikan trout. Kanak-kanak sering belajar cara memancing dengan menangkap bluegill dengan umpan, tetapi lalat yang diturunkan dari dok boleh menjadi sama menyeronokkan, dan tanpa perlu mengumpan semula.

Memancing lalat bluegill musim luruh boleh dilakukan dengan hampir mana-mana lalat kecil. Caranya mungkin menemui mana-mana palka yang mereka fokuskan. Buang lalat kering jika anda mendengar mereka mematuk permukaan dalam tumbuh-tumbuhan. Bangun yang bergerak pantas mungkin menunjukkan bahawa mereka sedang mengejar mangsa dalam air seperti ikan kecil jadi nimfa yang cepat tenggelam atau corak ikan kecil yang terang boleh mencetuskan gigitan reaksi. Menemukan saiz lalat yang betul adalah penting dengan memancing lalat bluegill musim gugur tetapi ia mungkin memerlukan usaha melalui warna yang berbeza dan kadar tenggelam juga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *