Petua Memancing Kayak Untuk Pemula

Memancing ialah salah satu aktiviti luar yang paling popular di Amerika Syarikat, dengan hampir 49 juta peserta pergi memancing sekurang-kurangnya sekali setahun. Penyelidikan menunjukkan bahawa kemudahan memainkan faktor dalam kekerapan seseorang memancing. Sebagai contoh, jika anda tinggal lima puluh batu dari tasik terdekat, kemungkinan besar anda tidak akan memancing di sana sekerap seseorang yang tinggal lima puluh kaki dari tepinya.

Perahu kecil dan ringan yang dipanggil kayak memudahkan pemancing dari semua peringkat kemahiran untuk turun ke atas air. Ia lebih berpatutan daripada bot bermotor, menyediakan akses yang lebih besar dan membolehkan anda melakukan perjalanan yang lebih jauh dalam tempoh masa yang lebih singkat. Jika anda sudah bersedia untuk bermain air, berikut ialah beberapa petua memancing kayak yang hebat untuk dibawa bersama anda.

  1. Utamakan keselamatan. Bungkus peralatan keselamatan yang betul termasuk peranti pengapungan peribadi, radio pegang tangan VHF, peranti isyarat dan item lain yang diperlukan oleh Pengawal Pantai AS. Ia juga merupakan idea yang baik untuk membungkus makanan dan air, peti pertolongan cemas, dan peralatan perlindungan matahari yang betul.
  2. Failkan pelan apungan. Tinggalkan salinan bertulis pelan apungan anda dengan seseorang yang anda percayai yang boleh berkomunikasi dengan pegawai sekiranya berlaku kecemasan. Tidak kira sama ada anda baru belajar memancing dari kayak atau jika anda telah melakukannya selama bertahun-tahun, ini adalah langkah berjaga-jaga penting yang menyelamatkan nyawa.
  3. Membawa sauh. Ini mudah diabaikan, tetapi antara petua memancing kayak yang paling popular. Biasanya kecil dan padat, sauh akan membantu anda kekal memakai tempat memancing yang aktif tersebut. Hanya ikat dari haluan atau buritan, tetapi bukan dari sisi kapal anda kerana ia boleh menyebabkan anda terbalik.
  4. Bawa GPS. Tidak ada kekurangan aksesori dan elektronik kayak. Unit GPS yang dilekatkan pada kayak anda ialah cara terbaik untuk menavigasi laluan air dan memastikan anda boleh menemui jalan pulang.
  5. Semak elemen. Cuaca, air pasang dan suhu air hanyalah beberapa elemen yang akan menentukan cara anda merancang hari anda. Peralatan apa yang perlu dibungkus, apa yang perlu dipakai, ke mana hendak pergi dan bagaimana tingkah laku ikan. Sebagai contoh, kebanyakan petua memancing bass kayak akan memberitahu anda bahawa apabila air mula panas pada awal musim panas, ikan bass akan bergerak dekat dengan pantai untuk bertelur.

Semak lebih banyak petua memancing kayak asas dan pastikan anda mendapatkan lesen memancing anda sebelum anda pergi. Nikmati!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *