Petua Memancing Kanu untuk Pemula

Jika anda ingin membawa memancing jauh dari pantai, memancing sampan ialah tempat yang bagus untuk bermula. Sampan merupakan kapal penangkap ikan yang baik kerana ia agak murah, boleh bergerak melalui perairan yang rumpai dan menawarkan cara pengangkutan yang tersembunyi. Tetapi sebelum anda mengambil peralatan anda dan melompat ke dalam sampan, lihat panduan ringkas ini untuk memancing sampan untuk pemula.

Cari kanu yang betul

Walaupun anda sudah biasa dengan asas-asas berkanu, memancing dalam sampan memerlukan lebih pertimbangan daripada hari santai dalam sampan. Kemungkinan besar anda perlu bergerak dalam sampan dengan lebih kerap semasa memancing, jadi mencari sampan yang boleh mengendalikan gerakan tambahan adalah penting. Cari kanu lebar pertengahan, atau yang berukuran 12-15 kaki panjang dan kira-kira dua kaki lebar. Anda juga mungkin ingin mempertimbangkan solek kanu; yang dibuat menggunakan bahan ringan seperti gentian kaca atau aluminium boleh memudahkan pergerakan dan pemindahan.

Sesuaikan Kanu Anda untuk Memancing

Sebaik sahaja anda mempunyai sampan, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk menjadikannya sedia memancing. Memasang dan memasang sauh akan membolehkan anda memancing satu kawasan lebih lama. Sebagai alternatif sauh, anda boleh memasang tali pada lubang pada sampan anda, membuat gelung pada hujung bertentangan dan menggunakannya untuk mengikat sampan pada batu atau dahan yang kukuh. Memasang pemegang rod pada kanu anda boleh membantu mengurangkan kekacauan di lantai kanu dan membolehkan anda menyeret garisan semasa kanu sedang bergerak. Memandangkan lantai kanu cenderung basah, melabur dalam beg kering untuk mengelakkan barang penting daripada direndam adalah idea yang baik. Anda juga perlu menggunakan tali untuk mengamankan item semasa tidak digunakan. Alat memancing yang sering digunakan, seperti playar, hendaklah diikat pada setiap hujung sampan untuk mengelakkan pergerakan tambahan.

Gunakan Teknik Memancing Sampan

Perjalanan ke tempat memancing yang sukar dicapai kadangkala lebih mudah menaiki sampan berbanding menaiki bot nelayan yang lebih besar. Manfaatkan ini dengan mendekatkan diri ke tempat yang mungkin digigit ikan, seperti sungai atau kawasan yang tumbuh-tumbuhan tebal. Untuk hasil yang terbaik, tumpukan pada tuangan ke arah pinggir luar lokasi rumpai dan elakkan arus yang bergerak pantas. Jika anda memancing di atas air yang jernih dan cetek, buang lebih jauh dari bot. Dalam keadaan ini, ikan berhampiran sampan cenderung mudah takut. Apabila mengembara ke lokasi baharu, gunakan momentum yang mencukupi dalam pukulan anda untuk membolehkan diri anda meluncur ke tempat memancing anda tanpa bunyi tambahan dayung memukul air.

Ikuti Langkah Berjaga-jaga Keselamatan Berkanu

Hanya dengan sebarang pengalaman menaiki bot dan memancing, anda perlu memakai jaket keselamatan yang dipasang dengan betul semasa memancing sampan. Peraturan rakan juga digunakan untuk memancing sampan. Memancing dengan rakan membolehkan anda mengekalkan kedudukan anda dalam sampan, yang akan mengehadkan pergerakan, dan ia juga membolehkan anda berkongsi tugas mendayung. Memandangkan sampan yang paling teguh pun boleh berasa “tippy” di atas air, anda mungkin mempertimbangkan untuk memasang pancing anda sebelum menaiki bot. Pendekatan ini mungkin sangat membantu jika anda memancing bersama anak-anak. Hanya perjalanan dengan keperluan juga akan mengehadkan pergerakan pada kanu anda, menjadikannya lebih selamat untuk semua orang di atas kapal. Pastikan perlindungan matahari adalah sebahagian daripada senarai keperluan anda!

Dengan mengikuti petua pemula untuk memancing sampan ini, pengalaman anda di atas air akan menjadi lebih selamat dan menyeronokkan. Berseronoklah di luar sana!

Siaran ini adalah sebahagian daripada siri kandungan tajaan dengan Sierra Trading Post.


Anda mungkin juga berminat

Lauren Seidl

Lauren Seidl

Blog Lauren Seidl untuk peruncit luar harga Sierra Trading Post, rakan kongsi TakeMeFishing.org. Dia mendaki, berkhemah, memanjat batu dan menerokai Pergunungan Rocky sekerap yang boleh. Apabila Lauren tidak keluar mencari pengembaraan di negeri asalnya Colorado, dia boleh didapati menghirup minuman mikro Colorado yang hebat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *