Petua Memancing dan Berperahu Selamat untuk Diingati Musim Panas Ini

Memandangkan musim berperahu menghampiri tahun ini, anda perlu mengingati beberapa petua memancing dan berperahu yang lebih selamat. Naiki bot dengan selamat dengan mematuhi garis panduan bot tempatan dan memantau penutupan tanjakan bot di kawasan anda, serta mengikuti amalan terbaik untuk penjarakan sosial di atas air.

Adakah selamat untuk menaiki bot dan mengamalkan penjarakan sosial di atas air bersama keluarga anda? Jawapannya ya, selagi anda menyemak kemas kini COVID-19 agensi negeri dan menggunakan petua ini:

 • Kemaskan peralatan memancing dan berperahu anda lebih awaldan elakkan berhenti di kedai dalam perjalanan ke marina atau tanjakan pelancaran.
 • Pastikan anda mempunyai salinan lesen bot anda atau kad pendidikan boater, jika diperlukan oleh negeri anda. Anda juga harus mempunyai salinan pendaftaran bot anda di atas kapal di tempat yang selamat.
 • Elakkan menaiki bot atau memancing ke lokasi yang sangat terpencil atau terpencil yang boleh memberikan cabaran tambahan sekiranya berlaku kecemasan. Situasi ini boleh menjejaskan infrastruktur penjagaan kesihatan bagi komuniti kecil di luar bandar.
 • Bawa bersama hand sanitizer. Gunakan pembersih tangan atau basuh tangan anda secepat mungkin selepas menyentuh sesuatu yang mungkin disentuh orang lain, seperti kunci pintu pagar marina atau pemegang pintu. Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut anda dengan tangan yang tidak dicuci mengikut garis panduan CDC.
 • Semak untuk memastikan bahawa semua keperluan keselamatan bot untuk negeri anda telah dipenuhi. Sebagai contoh, adakah anda mempunyai PFD yang mencukupi untuk setiap orang di atas kapal? Adakah anda mempunyai peranti penghasil bunyi? Adakah anda mempunyai peti pertolongan cemas yang lengkap dan kit keselamatan bot (termasuk suar pencari peribadi atau EPIRB, suar, radio marin, lampu suluh)?
 • Sebahagian daripada menaiki bot dengan selamat pada masa ini juga bermakna penjarakan sosial daripada bot lain semasa mengisi minyak bot anda dan memuatkan di marina atau tanjakan.
 • Pastikan mempertimbangkan beberapa tanjakan pelancaran atau tempat memancing sebagai pilihan alternatif di kawasan tempatan anda. Dengan cara itu, jika anda tiba di tanjakan atau marina yang sibuk, anda boleh mengelakkan sebarang orang ramai dan pergi ke tempat lain.
 • Jangan berakit dengan bot lain atau tarik ke pantai berdekatan dengan bot lain.
 • Pastikan perjalanan menaiki bot anda terhad kepada ahli keluarga terdekat dalam rumah anda sendiri. Walaupun kita ingin berkongsi kecintaan kita untuk menaiki bot dengan orang lain, tunggu untuk memanjangkan jemputan tersebut sehingga kita melepasi masa penjarakan sosial ini.
 • Elakkan berkongsi losyen suntanpelindung matahari, atau produk penjagaan diri yang lain. Bersedia untuk hari anda di atas air dengan membawa sendiri.
 • Ikut arahan pengilang untuk mencuci bot anda dan membersihkan peralatan memancing anda selepas setiap perjalanan.
 • Benarkan banyak ruang antara bot, kenderaan, dan bot lain apabila meninggalkan tanjakan.
 • Kemaskan apa yang anda bungkus. Dalam erti kata lain, buang semua sampah ke dalam bekas sampah yang betul di tanjakan atau marina.

Ikuti petua memancing dan berperahu yang selamat ini, bukan sahaja untuk melindungi diri anda dan keluarga anda pada masa ini, tetapi juga untuk membantu melindungi rakan pemancing dan bot anda. Bersama-sama kita semua boleh menyumbang kepada amalan berperahu dan memancing yang lebih selamat pada musim panas ini. Untuk maklumat lanjut, pastikan anda melawat Temui Perahu Berperahu Semasa Panduan Keselamatan COVID-19 untuk maklumat tambahan untuk kekal selamat di atas kapal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *