Petua Memancing Cuaca Sejuk untuk Menangkap Ikan Largemouth

Apabila kawasan musim sejuk itu tiba, jangan risau. Hari-hari yang lebih sejuk berikutnya sebenarnya boleh mencipta peluang yang baik untuk menerapkan petua memancing cuaca sejuk untuk bass largemouth. Walaupun takrif memancing cuaca sejuk mungkin sedikit berbeza bergantung pada tempat tinggal anda, terdapat beberapa petua umum yang boleh membantu anda mempelajari cara memancing dalam cuaca sejuk dan berjaya melakukannya.

1. Tidur dalam. Selalunya, memancing cuaca sejuk tidak dapat dilakukan sehingga lewat pagi atau awal petang. Ini adalah pertukaran daripada memancing air tawar pada waktu awal pagi dan petang pada bulan-bulan musim panas. Apabila cuaca sejuk datang, gigitan selalunya tidak akan dihidupkan sehingga suhu udara dan air meningkat sedikit.

2. Jangan melekat pada satu tempat. Jika salah satu bintik anda yang terbukti tidak menghasilkan gigitan selepas kira-kira 20 minit, teruskan bergerak sehingga anda mendapati ikan sedang memberi makan secara aktif.

3. Gunakan umpan yang lebih kecil. Pemancing bass profesional sering merujuk kepada pengecilan umpan atau gewang ini sebagai “memancing halus.” Sebagai contoh, gunakan kepala jig ¼ auns dengan grub plastik dan bukannya umpan yang lebih besar seperti biawak plastik atau merangkak yang dicurangi Texas. Pendekatan kehalusan ini patut dicuba pada bila-bila masa apabila ikan kelihatan tidak aktif, walaupun ia berfungsi dengan baik apabila memancing dalam cuaca sejuk.

4. Gunakan talian yang lebih ringan. Tukar monofilamen 20 paun kepada fluorokarbon 8 paun. Ia akan berfungsi dengan baik kerana anda akan menggunakan umpan yang lebih kecil, dan fluorokarbon hampir tidak kelihatan di dalam air. Pembentangan anda perlulah sehebat mungkin apabila menyasarkan bass selepas hadapan yang cerewet.

5. Perhatikan rumpai tebal. Tumbuhan lebat menghasilkan lebih banyak oksigen di dalam air. Sebaliknya, tahap oksigen yang lebih tinggi itu boleh menarik ikan dan meningkatkan sedikit metabolisme mereka dalam keadaan cuaca sejuk.

Sekarang anda mempunyai jawapan kepada soalan, “bagaimana anda boleh menangkap ikan pada musim sejuk?” Apabila bahagian hadapan seterusnya datang, kemaskan peralatan anda, dan kemudian uji petua memancing ikan siakap air sejuk ini. Memancing dalam cuaca sejuk boleh menjadi lebih mencabar, tetapi tiada apa-apa yang sebanding dengan ganjaran tangkapan dalam keadaan sukar. Ingatlah untuk membawa bersama lesen memancing negeri anda dan semak peraturan memancing semasa sebelum anda pergi.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *