Petua Memancing Bot Kayuh untuk Pemula

Jika anda suka meluangkan masa di tasik dan kolam kecil, memancing bot kayuh boleh menjadi cara terbaik untuk bersenam di luar sambil menangkap ikan air tawar kegemaran anda di laluan air pedalaman yang tenang. Jika anda ingin belajar tentang memancing dari bot kayuh (juga kadangkala dirujuk sebagai bot kayuh), petua untuk pemula ini boleh membantu.

Memilih Bot Pedal Terbaik untuk Memancing

Adakah bot kayuh bagus untuk memancing? Sudah tentu, bot kayuh menjadi bot pilihan popular untuk keluarga kerana sesetengah model boleh memuatkan sehingga lima orang dan ia mudah digunakan. Apabila memilih bot kayuh terbaik untuk memancing, cari model yang mempunyai petak storan terbina dalam untuk tackle, pemegang rod pasang flush dan sandaran boleh laras.

Cara Mengendalikan Bot Pedal

Apabila belajar cara mendayung ikan bot, perkara pertama yang anda perlu tahu ialah bot kayuh (juga dipanggil bot kayuh) dikuasakan dengan menggunakan kaki anda untuk memusingkan pedal. Apabila anda mula mengayuh, pedal memutar roda dayung di bawah perahu. Untuk mengemudi bot, anda menggunakan pemegang stereng yang terletak di antara dua tempat duduk hadapan.

Keselamatan Semasa Memancing Di Atas Bot Kayuh

Sentiasa mengutamakan keselamatan semasa belajar menaiki bot. Pastikan anda memakai jenis peranti pengapungan peribadi yang betul semasa memancing bot kayuh, bawa bersama PFD untuk setiap penumpang anda, sentiasa peka dengan persekitaran anda dan pastikan peralatan memancing anda pada tahap minimum (kombo joran dan kekili dan beberapa tiruan. umpan atau gewang). Di samping itu, adalah penting untuk mengetahui kapasiti berat maksimum untuk bot. Jangan sekali-kali membebankan bot kayuh anda atau melampaui had kapasiti berat.

Petua Memancing untuk Pedal Boater

Bot kayuh membolehkan anda menavigasi dengan tenang melalui teluk dan tempat memancing terpencil yang tidak dapat diakses oleh bot bermotor yang lebih besar. Jenis kawasan ini akan memberi anda peluang untuk menangkap ikan air tawar seperti bass largemouth, smallmouth bass, bluegill, hinggap, crappie. Salah satu petua penting yang perlu diingat semasa belajar memancing dari bot kayuh adalah dengan membuat pendekatan yang tenang ke tempat memancing anda. Jika anda perlu bergerak dekat dengan struktur untuk membuat balingan anda, kayuh perlahan-lahan supaya anda mengelak daripada menyeramkan ikan.

Sekarang setelah anda mengetahui asas cara mendayung ikan bot, langkah seterusnya ialah membeli lesen memancing anda dan turun ke atas air untuk mencubanya!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *