Petua Memancing Bass Pra Spawn: Fasa Pertama

Adalah penting untuk mengetahui masa untuk ikan bass kerana bergantung pada bahagian negara anda, bass mungkin terjaga daripada “merajuk” musim sejuk dan mula beralih ke musim pemijahan bass. Secara tradisinya, tempoh pra bertelur ini (kira-kira Mac) ialah apabila bass terbesar ditangkap.

Berikut ialah beberapa petua memancing bass sebelum bertelur yang perlu diingat:

1. Kerana air masih sejuk, metabolisme bass menjadi perlahan. Bass tidak akan mengejar gewang jauh; ia masih lebih kepada reaksi gigitan. Tuangan perlu tepat pada struktur yang mungkin panas lebih cepat seperti tunggul gelap atau batu. Dan gigitan mungkin berlaku pada titisan atau kedutan tepat di hidung bass pra bertelur ini.

2. Walaupun lembap, bass pra spawn ini lapar dan gewang besar seperti jig dan kombo plastik lembut mungkin menjadi tiketnya. Sama seperti gigitan musim luruh, bass mungkin menumpukan pada item mangsa yang lebih besar dan tidak mengganggu untuk menghabiskan tenaga yang tidak perlu dengan sedikit makanan ringan.

3. Satu lagi petua memancing bass sebelum bertelur ialah jangan terlalu memikirkannya. Apabila anda membawa bot keluar buat kali pertama tahun ini, ingat kawasan pemijahan dan fokus pada air yang lebih dalam berhampiran sana. Cuba juga lokasi seperti mulut teluk yang mungkin dilalui oleh bass ini.

Dengan memantau musim pemijahan bass, pemancing boleh mempunyai idea yang baik tentang lokasi dan mood spesies sasaran mereka. Ini berbeza dengan suhu dan lokasi. Menjelang 24 Mac, untuk Bassmaster Klasik di Tasik Conroe berhampiran Houston, Texas, diramalkan bahawa pembiakan mungkin sudah berakhir. Di mana sahaja anda berada, sebelum keluar, pastikan pendaftaran bot dan lesen memancing adalah terkini.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *