Petua Memancing Awal Musim Bunga

Beberapa bahagian negara mungkin masih menyodok salji dari kaki lima tetapi mengikut kalendar sekurang-kurangnya, pemancing harus bersiap sedia untuk memancing awal musim bunga. Terdapat pemanasan air yang berterusan dan ini mengubah tingkah laku ikan. Beberapa spesies ikan bertelur pada awal musim bunga dan menjadi tertumpu di kawasan dan kedalaman tertentu. Dengan sedikit penyelidikan dan pemerhatian langsung yang rapat, pemancing boleh belajar tentang peluang dan cara memancing pada tahun ini.

5 Petua Memancing Awal Musim Bunga

Trout. Program stok negeri biasanya meningkatkan prospek memancing di sungai dengan dos yang ketara ikan trout awal musim bunga. Pennsylvania juga mempunyai Hari Mentor Belia yang membolehkan pemancing muda memancing seminggu sebelum “hari pembukaan,” dan kini telah menambah lebih banyak “trofi” ikan untuk memilih wap. Satu petua memancing awal musim bunga adalah mengejar ikan yang diternak di tempat penetasan. Ikan ini lapar dan mudah ditipu dengan gewang kecil, sekurang-kurangnya untuk minggu pertama atau dua. Walau bagaimanapun, di kawasan tangkapan dan pelepasan, trout mula mempelajari helah pemancing dan menjadi cabaran yang berhati-hati.

Pike. Tidak lama selepas ais keluar, kawasan cetek dan rumpai menarik pike untuk bertelur. Semasa dalam perjalanan atau meninggalkan zon ini, pike akan melakukan “perkara pike” mereka dan menghancurkan spinnerbaits, jig dan sudu. Pemimpin wayar akan membantu menghalang garisan dipotong oleh gigi yang tajam yang mengagumkan.

Crappie. Pada awal musim bunga, crappie menuju ke teluk dan berkumpul rapat di sekeliling berus yang tenggelam. Satu lagi petua memancing awal musim bunga ialah menggunakan jig crappie kecil beberapa kaki di bawah bobber kecil yang berkedut yang akan memegang jig di atas sangkut dan di zon serangan.

Walleye. Pada tahun ini, walleye memasuki mulut anak sungai yang lebih kecil untuk bertelur. Di dalam takungan, pemancing harus menumpukan usaha mereka di sekitar riprap empangan pada waktu petang. Palam selam berbibir besar, jig umpan renang atau gewang underspin adalah kegemaran.

Bass. Walaupun ramai pemancing memilih untuk tidak mengganggu bass di atas sarang, pemandangan bass betina yang besar mungkin terlalu menggoda untuk dilewatkan. Walau bagaimanapun, sebenarnya menangkap seseorang mungkin mengecewakan. Gewang, mungkin umpan makhluk berwarna terang atau tiruan sunfish mungkin diabaikan sepenuhnya, atau hanya dimulut untuk dikeluarkan dari sarang. Jika anda menyambungkannya, ambil foto pantas dan segera lepaskan untuk membantu generasi akan datang.

Apabila negara mula bertukar hijau dan bunga muncul, ikan menjadi lebih aktif. Memancing awal musim bunga boleh menjadi sangat menarik. Apakah ikan awal musim bunga kegemaran anda untuk ditangkap? Dan lesen memancing itu adalah terkini, bukan?


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *