Petua Dandanan Kuda: Cara Menghilangkan Lumpur dari Kuda Anda

Musim luruh adalah masa yang indah dalam setahun. Daun-daun di atas pokok berubah dan angin musim luruh yang segar bermakna kuda kami merasai oat mereka dan bermain di padang rumput mereka. Malangnya cuaca yang berubah-ubah dan kitaran pencairan beku juga bermakna tanah kering dan padang rumput kita bertukar menjadi kucar-kacir berlumpur. Jika kuda anda suka bermain dalam lumpur pada hari-hari musim gugur yang sejuk, maka anda tahu apa yang boleh menjadi tugas dandanan kuda. Teruskan membaca untuk mengetahui cara kami yang cuba dan benar untuk mengeluarkan lumpur dari kuda anda, serta perkara yang perlu ada dalam kit dandanan anda untuk kuda.

Tunggu Lumpur Kering

petua dandanan kuda untuk kuda yang suka lumpur

Lumpur basah boleh menjadi hampir seperti tanah liat. Apabila anda pergi untuk membersihkannya, ia tidak akan mengelupas seperti kebanyakan kotoran dan serpihan lain. Sebaliknya, lumpur basah akan terhantuk lebih dalam ke dalam kot rambut dan menyumbat semua berus anda. Tunggu lumpur kering sebelum dandanan kuda, kerana ia akan hancur, sama seperti habuk, dan bukannya menjadi bubur lebih dalam ke dalam kot rambut.

Malangnya, kita tidak boleh selalu menunggu. Jika anda mempunyai pelajaran yang perlu dipelajari atau anda berada dalam kesusahan masa dan anda perlu menaiki dan menunggang, anda perlu mengeluarkan lumpur sebanyak mungkin daripada kot rambut tanpa menunggu ia kering. Dalam keadaan ini, sudah tiba masanya untuk melangkau berus dan mencapai a produk semburan dan tuala. Tanpa produk untuk mengeringkan dan membersihkan kot rambut, sikat kari mungkin menyakitkan untuk digunakan pada kulit berlumpur basah.

Selepas anda menggunakan a semburan pembersih kot tanpa bilassusulan dengan a berus kaku untuk melicinkan kot rambut. Menggunakan berus kaku menghalang rambut daripada kering dalam gelombang atau kerinting. Akhir sekali, akhiri dengan gosok dengan tuala kering yang bersih untuk menggalakkan kot rambut kering dan untuk menghilangkan sisa kotoran.

Sesetengah pemilik kuda menambah pengering rambut pada kit dandanan mereka untuk kuda. Pengering rambut atau sejenisnya mempercepatkan masa pengeringan lumpur dan merapikan kot rambut supaya anda boleh menanggalkan kotoran dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, tidak semua kuda menghargai rambut mereka diterbangkan… Sangat penting untuk mendapatkan bantuan jurulatih apabila menggunakan pengering rambut pada kuda anda untuk kali pertama. Untuk mengelakkan kulit kuda anda melecur, hanya gunakan pengering rambut pada suasana yang sejuk.

Gunakan Sikat Kari Tugas Berat

kuda hitam berlumpur, kit dandanan untuk kuda

Sisir kari yang betul akan menjadikan dandanan kuda anda lebih mudah. Sikat kari yang baik mudah digenggam dan mempunyai serampang yang cukup tidak fleksibel untuk menembusi kerak lumpur, tetapi cukup lembut supaya tidak merengsakan kulit kuda anda. Jika anda menggunakan sikat kari dengan serampang yang terlalu fleksibel, anda perlu menolak kuda anda secara agresif untuk mengeluarkan semua lumpur. Bukan sahaja lengan anda akan menjadi lebih cepat letih, tetapi kuda anda kemungkinan besar tidak akan menghargai tekanan tambahan.

The Penjaga Kuda TuffRider mempunyai reka bentuk ringkas dan minimalis yang mengutamakan fungsi berbanding fesyen. Nodul getah tebal direka untuk mengeluarkan lumpur dengan mudah dari kot kuda anda, sambil juga mengedarkan tekanan ke atas kawasan permukaan yang lebih luas. Pemegang berkualiti di bahagian belakang direka untuk cukup besar untuk digunakan oleh semua penunggang kuda. Selain itu, sikat kari ini sangat sesuai dengan tapak tangan anda, menjadikannya saiz yang sesuai untuk masuk ke semua sudut dan celah kaki dan belakang kuda anda.

Jika anda mempunyai kuda berkulit tebal yang suka menghabiskan sepanjang hari di dalam lopak lumpur, anda akan menghargai Kari Spring Cengkaman Hebat apabila tiba masa untuk dandanan kuda. Sikat kari logam ini mempunyai pemegang yang lembut dan direka bentuk ergonomik untuk keselesaan muktamad tidak kira berapa lama masa yang anda perlukan untuk membersihkan semua lumpur itu. Satu sisi sikat kari adalah licin untuk kuda yang tidak begitu menghargai dandanan kuda. Bahagian lain mempunyai serampang yang agresif untuk benar-benar memudahkan untuk melepaskan sebarang dan semua lumpur.

Mana-mana pilihan yang anda pilih, sikat kari yang hebat harus menjadi bahan ruji untuk semua kit dandanan untuk kuda.

Diikuti Dengan Berus Kaku

dandanan kuda, kit dandanan untuk kuda

Selepas anda menggoreng seluruh badan kuda anda, lumpur akan mengendur dan naik ke permukaan kot rambut. Mengikuti sikat kari dengan berus kaku yang baik adalah penting apabila ia berkaitan dengan dandanan kuda. Berus kaku menggunakan banyak plastik atau bulu bulu kuda untuk menyelak habuk dan lumpur yang longgar dari setiap rambut kot kuda anda.

The Berus Lumpur Lettia memperoleh namanya kerana keupayaannya berguna dalam kit dandanan untuk kuda yang suka bergolek di dalam lumpur. Dengan bulu plastik, Berus Lumpur direka bentuk untuk tahan lama dan berkesan. Jika anda menghargai menambah sedikit gaya tambahan pada kit dandanan anda, anda akan menikmati rupa dan rasa sandaran kayu berus ini. Ketinggian tambahan juga mencipta gerakan menjentik yang hebat.

Jika anda lebih suka mempunyai pemegang pada berus anda untuk menjadikannya lebih mudah digenggam, Berus Badan Lettia adalah pilihan yang baik. Berus kecil yang berguna ini mempunyai bulu plastik dengan sandaran plastik yang tersedia dalam warna biru, ungu atau hijau. Tali nilon hitam yang keras memanjang ke bahagian belakang berus dan menjadikan cengkaman sempurna.

Bersih Mendalam tanpa Air

dua ekor kuda mengais dalam lubang berlumpur di padang rumput mereka, dandanan kuda

Untuk masa-masa apabila kuda anda benar-benar kucar-kacir, mempunyai keupayaan untuk membersihkan kuda anda secara mendalam tanpa menggunakan hos adalah kelebihan yang hebat. Terutama pada bulan-bulan musim sejuk apabila terlalu sejuk untuk mandi, menggunakan produk semburan boleh membantu memastikan kuda anda bersih apabila kaedah tradisional dandanan kuda tidak berfungsi.

Pengantin Lelaki Jumlah Lincoln menyediakan pembersihan yang mendalam tanpa air atau kucar-kacir. Semburan ini menghilangkan kotoran, kotoran dan gris, termasuk kotoran rumput. Ia terus berfungsi walaupun selepas kuda anda bersih dengan menangkis kotoran dan kotoran, serta melembapkan dan menyejukkan kot rambut.

Untuk menggunakan Pengantin Lelaki Totalyang diperlukan hanyalah kain buruk dan sedikit gris siku. Anda boleh mulakan dengan memberus kuda anda jika anda mahu, tetapi ia tidak begitu diperlukan. Sembur Total Groom pada bahagian berlumpur kot kuda anda dan gunakan tuala untuk berbuih. Lap sebarang buih yang berlebihan dengan kain bersih dan ulangi proses seberapa banyak yang perlu.

Selepas anda selesai membersihkan lumpur dan kotoran, ambil tuala atau kain segar dan gosokkan kot kuda anda untuk kali terakhir untuk menggebukan kot dan menggalakkan ia kering lebih cepat.

Selepas Dandanan Kuda…

kuda berlari melalui lumpur, dandanan kuda, kit dandanan untuk kuda

Berdiri di dalam lumpur sepanjang hari melemahkan penghalang kulit kuda anda. Apabila penghalang kulit berair dan lembut, ia memudahkan bakteria, kulat dan parasit memasuki kulit dan menyebabkan keadaan dermatologi yang menyakitkan, seperti calar atau reput hujan. Apabila kuda anda berlumpur dari padang rumput, apa yang anda lakukan selepas anda mengeluarkan lumpur adalah sama pentingnya dengan cara anda mengeluarkan lumpur.

Selepas dandanan kuda, sapukan salap yang menenangkan yang akan menyuburkan penghalang kulit dan mencipta penghalang antibakteria pelindung, contohnya, Salap Lincoln Muddy Buddy. Perhatikan dengan teliti tumit dan kaki kuda anda. Kawasan ini paling berisiko untuk mengalami keadaan kulit kerana lumpur cenderung berkumpul di dalam cawan tumit. Selain itu, bergantung pada kekotoran padang rumput, bahagian bawah kaki kurang berkemungkinan kering dan lebih kerap terdedah kepada tanah basah.

The Salap Muddy Buddy adalah tambahan yang bagus kepada semua kit dandanan untuk kuda. Salap antibakteria ini mengandungi sulfur, dan melindungi penghalang kulit daripada keadaan basah. Dirumus untuk digunakan sebelum keluar mengundi, salap Muddy Buddy membolehkan anda menghidupkan kuda anda ke padang rumput tanpa bimbang, tidak kira cuaca.

Kit Dandanan untuk Kuda Yang Suka Berguling di Lumpur

kit dandanan untuk kuda

Jika anda pemilik kuda yang suka bergolek dalam lopak lumpur, mempunyai kit dandanan yang hebat adalah satu keperluan. Kit dandanan untuk kuda yang suka bergolek di dalam lumpur terdiri daripada semua bekalan dandanan kuda yang anda perlukan, dan banyak kain atau tuala bersih yang segar.

Berikut ialah perkara yang kami fikir perlu ada dalam kit dandanan anda untuk kuda:

Beli semua keperluan dandanan kuda anda di Breeches.com. Klik di sini untuk membeli-belah sekarang.

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang dandanan kuda.

Komen akan diluluskan sebelum dipaparkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *