Petua dan Teknik Untuk Pemula

Memancing luncur air ialah kaedah memancing yang telah lama dinikmati oleh pengelab tanah selama beberapa dekad. Walaupun gear dan tackle telah melihat kemajuan yang ketara sejak zaman tiang rotan, kebanyakan teknik dan strategi kekal sama. Siaran ini akan merangkumi asas-asas luncuran luncur untuk pemula yang bersedia untuk memukul buih.

Mula-mula, mari pastikan anda bersedia dengan betul sebelum kita menyelami teknik luncuran ombak. Anda memerlukan rod tuang luncur luncur 10 hingga 12 kaki dengan aksi sederhana pantas, direka untuk melontar palam dan jig berat pada jarak jauh. Ia dilengkapi dengan kekili berkapasiti tinggi dengan seretan licin dan garisan jalinan 40 paun atau monofilamen 20 paun, sudah tentu, bertangga dengan garisan monofilamen atau fluorokarbon yang besar.

Asas Casting Surf

Casting luncuran adalah serupa dengan gaya tuangan standard anda, tetapi dengan penekanan pada jarak. Sesetengah pemancing menyelam ke dalam air untuk mengurangkan jarak tuangan mereka, tetapi ini tidak diperlukan sepenuhnya apabila melibatkan teknik tuangan luncur air. Matlamatnya adalah untuk mendaratkan umpan anda ke dalam, atau melepasi, ombak di mana ombak pecah.

Kaedah terbaik untuk mencapai jarak ialah tuangan overhed am. Buka ikat jamin anda dan letakkan jari anda pada garisan menentang rod. Pegang batang di kedua-dua tangan, dengan tangan dominan anda menyokong kebanyakan berat dan tangan kedua anda untuk sokongan. Bengkokkan tangan anda untuk membawa hujung batang sedikit ke atas bahu anda dan di belakang anda. Kuis tiang ke hadapan dengan cepat, lepaskan jari anda dari garisan dan lancarkan umpan atau jig ke hadapan.

Lontarkan beberapa ujian untuk menilai jarak anda. Laraskan kelajuan dan kuasa pelakon anda untuk menambah atau mengurangkan jarak mengikut keperluan. Umpan atau tackle anda akan menambah berat pada hujung barisan anda, membantu dalam mencapai jarak jauh. Biarkan joran dan gelendong melakukan kerja. Jika anda mempunyai persediaan berkualiti yang direka khusus untuk memancing luncur air, pemutus akan menjadi lebih mudah.

Mendarat umpan anda di ombak di mana ikan menunggu memerlukan balingan yang tepat. Ini biasanya berkembang dengan masa dan pengalaman. Pandang mata anda pada tempat yang anda mahu umpan anda mendarat dan melancarkan balingan anda.

Untuk lebih banyak petua main luncur air, lihat panduan lengkap ini untuk asas memancing melayari yang merangkumi alat dan tempat mencari ikan. Selamat berlakon!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *