Petua Cara Berperahu dalam Air Kasar

Masa kegemaran saya untuk memancing dan berperahu adalah pada bila-bila masa yang saya boleh; yang berkata, masa kegemaran kedua saya untuk berada di atas air adalah pada musim luruh. Hari-hari yang hangat, malam yang sejuk, gigitan memancing yang panas, dan dedaunan yang berwarna-warni adalah sebab yang sangat baik. Tambah panas musim panas India lebih dialu-alukan pada masa tahun ini, tetapi perhatikan apabila angin bertiup dan bertiup dari utara. Perubahan ada di udara, dan berikut ialah empat petua untuk cara menaiki bot dengan selamat dalam air yang bergelora:

  1. Memotong ombak adalah lebih baik daripada menghempasnya. Apabila menaiki bot air bergelora, ambil arah yang 45 darjah ke arah ombak. Anda akan memotongnya dengan lebih mudah.
  2. Bertemu kepala laut. Lautan kepala mengikuti dalam set empat, dan cara terbaik untuk menavigasi ialah memperlahankan kelajuan anda supaya anda boleh menaiki dan melintasi ombak. Kelajuan yang sempurna ialah kelajuan yang cukup perlahan untuk memastikan haluan anda daripada terjun ke ombak yang akan datang dan cukup pantas untuk menghalang puncak daripada memenuhi kokpit.
  3. Lari dalam palung. Kadangkala pelabuhan memerlukan bot untuk berlari di dalam palung. Itu boleh menjadi sukar kerana terdapat banyak goyang dan bergolek yang berlaku semasa ombak mengalir di bawah bot anda. Anda akan menaiki palung ke puncak dan turun semula. Pendekatan sedemikian boleh berbahaya. Cara terbaik untuk mengendalikan adalah untuk keluar dari situasi itu dengan mengundur ke depan dan ke belakang pada sudut 45 darjah supaya anda bertemu dengan laut. Masa untuk membelok ialah apabila anda berada di dalam palung. Dengan cara itu anda akan mengelakkan ketidakstabilan sebelah ke sisi yang datang dengan bengkak sebelah lebar.
  4. Berlari di hadapan laut. Menaiki bot dalam air yang kasar boleh menjadi sukar apabila bengkak datang dari buritan anda. Apabila prop keluar dari air anda tidak berdaya dan stereng anda hilang buat sementara waktu. Bot yang ditolak oleh ombak yang datang dari belakang harus mengekalkan kelajuan yang membolehkan anda mengekalkan bot anda berserenjang dengan ombak. Percepatkan apabila anda menghampiri gelombang dan apabila anda memuncak gelombang perlahan. Kelajuan yang lebih perlahan menghalang anda daripada menanam haluan anda di lajur air.

Fikirkan laut sebagai rollercoaster semula jadi. Jika anda memikirkan pendekatan anda, anda akan dapat menaiki bot dengan selesa di dalam air yang bergelora dan masih berseronok.


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *