Petua Alat Memancing Laut untuk Pemancing Luar Pesisir Pemula

Dalam dunia memancing air masin, memancing di luar pesisir merupakan salah satu usaha yang paling mencabar dan terkenal yang boleh anda temui. Bot lebih besar, air lebih dalam, ikan lebih kuat, jam lebih panjang, dan pelaburan lebih besar; dalam masa, wang, dan tenaga. Mereka yang melabur dalam usaha luar pesisir biasanya berada di dalamnya untuk jangka masa panjang. Jika anda baru bermula di dunia luar pesisir, anda harus mengetahui beberapa petua asas memancing di laut untuk menjadikan masa anda di laut dalam lebih cekap.

Petua Alat Memancing Laut

  1. Pastikan peralatan memancing anda teratur di atas kapal! Ia akan mengelakkan anda sakit kepala apabila anda mendapati keperluan mendesak untuk menukar penyelesaian.
  2. Gunakan perambut dawai keluli tahan karat apabila menyasarkan ikan dengan gigi tajam seperti ikan raja, barakuda, makarel dan jerung.
  3. Untuk spesies lain, garis perambut fluorokarbon berat seperti ujian 60 hingga 80 paun sepatutnya mencukupi. Jika ikan itu malu-malu, tembak untuk yang lebih ringan.
  4. Jika memancing di dasar, gunakan tali utama berjalin dengan kekuatan ujian 50 hingga 80 paun dan perambut lebih panjang daripada 20 kaki. Rig dengan pemberat plumbum yang berat untuk menenggelamkan umpan ke dasar.
  5. Untuk trolling, gelendong harus dimuatkan dengan monofilamen untuk saluran utama. Gunakan gewang menyelam yang besar dengan bibir untuk menambat air dalam atau gunakan gewang air atas atau popper untuk menarik ikan berhampiran permukaan.
  6. Simpan joran umpan padang yang berguna untuk membuang umpan hidup pada ikan berhampiran permukaan.
  7. Jig bucktail adalah ruji luar pesisir, simpan joran diikat dengan bucktail untuk saat-saat anda perlu melontar dengan cepat.
  8. Gunakan skirt atau kain lap untuk memberikan umpan anda lebih aksi seperti hidup.
  9. Daripada semua petua pelantar memancing laut, pemimpin pra-rigging amat disyorkan. Masa adalah penting apabila anda “dalam ikan” dan ia mungkin satu-satunya pukulan yang anda dapat sepanjang hari. Pra-pasang pemimpin anda dan selamatkan diri anda daripada meraba-raba di atas kapal.

Memandangkan anda telah mempelajari petua peralatan memancing di laut yang penting ini, anda perlu membeli lesen memancing anda. Jika anda sudah berlesen, lihat lebih banyak petua pelantar memancing laut seperti simpul laut dalam atau pelantar memancing air masin. Selamat memancing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *