Peta tasik Minnesota membantu anda menangkap ikan

Pernahkah anda melihat bot nelayan berkumpul di satu kawasan tetapi hanya sedikit di tempat lain?

Terdapat sebab untuk ini, dan sebabnya berkaitan dengan perkara yang tidak kelihatan dengan mata kasar: titik bawah air, tebing, pelana, bonggol dan lubang.

Namun anda juga boleh mencari destinasi memancing berharga ini dengan hanya memuat turun peta tasik topografi dari LakeFinder di laman web Jabatan Sumber Asli Minnesota atau menggunakan fungsi pemetaan interaktifnya di Mobile LakeFinder.

Apakah peta tasik topografi?

Pada asasnya, ia adalah lukisan dasar tasik. Peta ini menggambarkan penggredan dalam kedalaman air melalui garisan berlekuk-lekuk yang berkait dengan kontur dasar tasik. Peta topografi amat berharga apabila anda mengetahui lokasi anda berhubung dengan, contohnya, lubang dalam atau bonggol rumpai atau flat cetek di mana kumpulan ikan kecil berkemungkinan menarik ikan yang memberi makan.

Terima kasih kepada Mobile LakeFinder anda boleh membezakan lokasi di tasik anda dengan mudah. Itu kerana LakeFinder menggunakan telefon pintar anda atau peranti mudah alih yang lain untuk mencatat lokasi anda semasa berada di tasik.

Jika anda tidak pernah menggunakan peta tasik topografi, perkara berikut adalah nasihat yang berguna.

  1. Garis peta menggambarkan kedalaman air dalam kenaikan lima kaki atau kurang. Garisan yang rapat bermakna perubahan mendadak dalam kedalaman air, seperti drop-off atau tebing bawah air. Garisan yang berjauhan menunjukkan kawasan yang sedikit berubah dalam kedalaman air.
  2. Tempat memancing yang baik boleh berbeza mengikut musim, masa hari, spesies dan faktor lain. Namun, kawasan memancing yang baik cenderung:
  • Titik yang semakin dalam apabila ia memanjang ke dalam tasik. Ini selalunya kelihatan seperti segi tiga pada peta.
  • Bonggol dikelilingi oleh air yang lebih dalam. Ini selalunya kelihatan seperti bulatan atau bujur pada peta.
  • Lubang yang dikelilingi oleh air yang lebih cetek. Ini selalunya kelihatan seperti bulatan atau bujur juga.
  • Rumah pangsa dan tepi rumah pangsa bersebelahan dengan air yang lebih dalam.
  • Pelana (air yang lebih dalam dengan kedalaman yang konsisten antara dua titik atau bonggol).

Keindahan peta topografi ialah anda boleh mempelajarinya di rumah. Ini membolehkan anda mengenal pasti tempat memancing pilihan sebelum anda melancarkan bot anda atau menarik wader. Anda juga boleh menunjukkan peta bercetak kepada rakan atau orang lain yang nasihatnya anda hargai. Pemancing yang berpengalaman selalunya akan mengeluarkan pen, mengelilingi tempat yang mereka mungkin memancing dan mendoakan yang terbaik untuk anda kerana itu juga cara mereka belajar.

Gunakan peta interaktif kami untuk mencari tempat memancing dan bot berhampiran anda. Dan dapatkan ikan anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *