Pertimbangkan Kekili Sebaris Memancing Ais

Jika anda tinggal di utara, mungkin sudah tiba masanya untuk memecahkan peralatan memancing ais. Kerana anda biasanya tidak membuang tetapi hanya menurunkan gewang atau umpan ke dalam lubang ais, gelendong mungkin mempunyai kecenderungan untuk diabaikan dan dinilai rendah. (Satu musim sejuk yang panjang, saya cuba melontar ke dalam lubang dari jauh dan walaupun terdapat unsur yang menyeronokkan, seperti golf pada aktiviti itu, tepi lubang itu kasar pada garisan cahaya jadi tidak disyorkan.) Di sini, terdapat sepasang kekasih kebaikan dan keburukan kekili pancing ais sebaris.

Pro pertama untuk kekili sebaris memancing ais mempunyai kaitan dengan kesederhanaannya. Seperti gelendong pancing terbang, ia terutamanya gelendong yang membolehkan anda mengawal tali pancing yang ringan dan sejuk dengan cekap. Dalam membandingkan aspek memancing sebaris berbanding kekili berputar, kekili berputar mempunyai lebih banyak bahagian bergerak yang mungkin tidak suka berfungsi dalam cuaca sejuk seperti ikat jamin dan pemegang kekili yang lebih kompleks.

Satu lagi kelebihan apabila mempertimbangkan kebaikan dan keburukan gelendong ais sebaris, ialah putaran talian yang dikurangkan. Kekili berputar terkenal kerana mencipta lilitan garisan. Dengan gelendong sebaris, garisan mengalir terus keluar dan bukannya membuka gegelung dan ia berada dalam gelendong diameter yang lebih besar, yang membantu mengurangkan memori talian. Kebanyakan petua memancing ais menekankan menggunakan garis cahaya dan, dengan mengekalkan garisan dengan lebih sedikit gelung dan selurus yang mungkin, pengesanan gigitan ditingkatkan.

Jika terdapat kelemahan dengan kekili sebaris pancing ais, mungkin apabila membeli pancing ais dan gabungan kekili, kekili sebaris itu akan komited pada batang ais kecil itu. Walau bagaimanapun, kekili berputar boleh digunakan semula pada batang mikro sepanjang tahun untuk keseronokan berterusan dengan trout, ikan matahari dan hinggap kuning.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *