Persediaan untuk Kayuh Cuaca Sejuk

Bagi mereka yang sukakan ketenangan di luar, berkayak musim sejuk selalunya datang dengan faedah lebih sedikit orang di atas air dan pemandangan salji yang indah. Walau bagaimanapun, mendayung semasa musim sejuk memerlukan tahap penghormatan yang tinggi terhadap unsur-unsur dan pertimbangan keselamatan khusus.

Jika anda tertanya-tanya, bolehkah anda berkayak pada musim sejuk? Jawapannya ya, tetapi pastikan anda tahu apa yang anda perlukan untuk mendayung dengan selamat semasa musim sejuk. Keperluan pakaian kayak musim sejuk dan pakaian berkayak musim sejuk jauh berbeza daripada musim lain dalam tahun ini, terutamanya apabila terdapat peluang untuk rendaman.

Walaupun anda harus sentiasa berunding dengan penjual pakaian atau pro keselamatan kayak, petua berkayak musim sejuk yang penting ini akan memberi anda idea umum tentang cara untuk bersedia untuk pengembaraan cuaca sejuk di atas air.

Dapatkan Sut Kering Berkayak

Tidak pasti apa yang hendak dipakai berkayak musim sejuk? Apabila suhu air turun di bawah 60 darjah Fahrenheit, anda pasti mahu memakai pakaian kering berkayak. Anda boleh memakai lapisan pakaian musim sejuk di bawah lapisan sut kering pelindung yang diperbuat daripada kain membran khas atau neoprena. Sut kering adalah 100% kalis air dan dibina khusus untuk berkayak cuaca sejuk.

Berpakaian Berlapis

Pakai sut kering sebagai lapisan paling luar anda, kemudian lapiskan pakaian anda di bawah sut kering dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan untuk sebarang aktiviti luar lain semasa musim sejuk. Lapisan yang paling hampir dengan badan anda hendaklah diperbuat daripada sejenis bahan sintetik, bukan kapas. Bahan sintetik melakukan kerja yang lebih baik untuk menghilangkan lembapan dari badan anda dan mengering dengan cepat apabila ia basah.

Pakai PFD Dibuat untuk Mengayuh

Pengawal Pantai AS Jenis III PFD (peranti pengapungan peribadi) adalah peralatan memancing kayak yang penting untuk dimiliki pada mana-mana musim sepanjang tahun. Jaket penyelamat atau PFD adalah cara paling selamat untuk mengekalkan diri anda jika anda terbalik dan akan memudahkan anda untuk naik semula ke dalam kayak anda. Untuk berkayak musim sejuk, anda disyorkan memakai PFD yang dinilaikan lima hingga sepuluh paun lebih daripada berat badan anda.

Gunakan Kayak Sit-Inside

Walaupun kayak duduk di atas lebih popular untuk memancing kerana ia biasanya lebih stabil serta lebih mudah untuk keluar masuk, model duduk dalam adalah terbaik untuk aktiviti memancing atau mendayung kayak musim sejuk kerana ia berfungsi untuk melindungi anda. bahagian bawah badan dari air dan angin sejuk. Dalam erti kata lain, kayak duduk di dalam akan memberikan pengalaman mendayung yang lebih kering dan juga akan memberi anda lebih banyak ruang untuk memastikan peralatan kayak musim sejuk anda selamat.

Lindungi Kepala dan Telinga Anda

Jika anda mempunyai sut kering yang dibuat dengan hud, anda sudah pun mempunyai penutup kepala kalis air yang dibina pada lapisan dayung paling luar anda. Walau bagaimanapun, pastikan anda memakai beanie atau topi terlindung di bawahnya untuk melindungi telinga anda dan memberikan penebat tambahan semasa dalam perjalanan berkayak musim sejuk.

Pakai Sarung Tangan Kayuh

Sarung tangan dayung neoprena yang kalis air atau kalis air adalah keperluan untuk memastikan tangan anda kering dan dilindungi daripada cuaca sejuk. Tidak seperti sarung tangan biasa, sarung tangan kayak juga akan mempunyai fabrik tidak licin di bahagian tapak tangan yang membolehkan anda mengekalkan cengkaman ketat pada dayung anda dan aksesori memancing kayak anda.

Bolehkah anda berkayak pada musim sejuk? Sudah tentu, jika anda menggunakan petua ini dan disediakan dengan betul untuk unsur-unsur. Keluar dan cuba memancing ikan bass kayak musim sejuk atau nikmati pemandangan musim sejuk dalam lawatan mendayung sendiri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *