Pernahkah Anda Melihat Burung Camar Merah Jambu?

Nota Burung®

Pernahkah Anda Melihat Burung Camar Merah Jambu?

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.
Jika kita memikirkan burung merah jambu, flamingo dan spoonbill mungkin terlintas di fikiran.
Tetapi burung camar dan burung hantu juga boleh mempunyai payudara merah jambu yang bercahaya.
[Franklin’s Gull calls, ]
Kami membayangkan burung-burung tepi laut ini dihiasi dengan warna standard kelabu, putih dan hitam. Namun beberapa spesies burung camar dan burung camar menyambut musim bunga dengan warna merah jambu pada payudara mereka. Burung Camar Franklin, terbang ke utara untuk bersarang di tanah lembap padang rumput, bercahaya merah jambu kemerahan di bawah—cukup menyerlah sehingga pada abad ke-19, burung itu dikenali sebagai “Franklin’s Rosy Gull.”
Burung Camar Ketawa, biasa di sepanjang pantai Atlantik dan Teluk, juga mungkin menunjukkan gabungan warna merah jambu.
[Laughing Gull call: Laugh: ]
Yang paling merah jambu daripada semua kumpulan ini ialah Roseate Terns, yang mempunyai warna merah jambu sepanjang tahun, tetapi mencapai yang paling menonjol pada permulaan musim pembiakan.
[Roseate Tern call, ]
Ini benar untuk semua burung camar dada merah jambu. Cahaya merah jambu, yang terdapat pada jantan dan betina, mungkin memberi isyarat bahawa burung-burung tersebut secara fisiologi bersedia untuk berpasangan dan mula membiak dan bersarang.
Pemerah pipi merah jambu itu akhirnya datang daripada pigmen dalam makanan burung yang dipanggil karotenoid (pron: kuh-ROT-un-oids). Burung camar dan burung hantu ini mampu menukar pigmen yang wujud secara semula jadi ini kepada warna yang boleh meningkatkan kejayaan mereka dalam menarik pasangan — dan membantu memupuk generasi seterusnya yang berdada merah jambu.
Untuk BirdNote, saya Mary McCann.
###
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh Paul Marvin dan Bob McGuire.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
© 2018 Tune In to Nature.org Mei 2018 / Jun 2022 Narator: Mary McCann

ID# bulu-04-2018-05-16 bulu-04

Adakah kamu tahu?

The Franklin’s Gull ialah “camar separuh masa.” Mereka menghabiskan sebahagian besar hidup mereka jauh dari lautan, membiak dalam koloni di tasik di seluruh pedalaman Amerika Utara. Ketahui lebih lanjut dalam ini BirdNote Harian episod.

Imej: Burung Camar Franklin dalam pembiakan bulu mengepakkan sayapnya, langit biru di latar belakang
Foto © Tom Benson

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *