Perlindungan hidupan liar dan taman yang dilanda Taufan Ian

Salah satu destinasi memburu burung yang paling popular di Florida menghadapi pembersihan “hebat” selepas Taufan Ian. Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan JN “Ding” Darling terletak di Pulau Sanibel, yang terkena langsung dari taufan.

Perlindungan berkata padanya laman Facebook bahawa agensi negeri dan persekutuan berada di tengah-tengah “usaha menyelamat dan pembersihan yang besar di Pulau Sanibel. Sukar untuk mempercayai tahap kemusnahan yang kita lihat di sini.”

Gambar dari tempat perlindungan menunjukkan talian kuasa yang terputus, bot yang dilambung ke dok dan pokok tandus. Tempat perlindungan itu ditutup kerana ribut menghanyutkan sebahagian daripada tambak yang menghubungkan Sanibel ke tanah besar. ini Washington Post cerita menjelaskan bahawa membina semula tambak itu akan menjadi kerja yang besar dan kekurangan perkhidmatan asas di pulau itu menyebabkan kebanyakannya tidak dapat didiami.

Chuck Larsen, pemilik bahagian dan jurugambar untuk Santiva Chronicle, memberitahu Pos: “Pada masa ini, nampaknya tiada apa yang anda akan ingat jika anda pernah melawat Sanibel. Ia hancur.” Lihat foto Larsen di sini.

Wartawan Eileen Kelley dari stesen radio awam WGCU memberitahu NPR pada hari Jumaat: “Saya tidak tahu sama ada ada seekor burung yang akan hidup di sini. Saya telah bercakap dengan orang ramai, dan mereka mengatakan bahawa mereka telah tiada, bahawa ada — anda tidak mendengar kicauan burung lagi.” Pusat perlindungan itu tidak memberikan maklumat terkini mengenai status hidupan burung tempatan.

Kelley juga merungut kemusnahan di Pantai Fort Myers yang berdekatan dan menyatakan bahawa air di kawasan itu berwarna hitam kerana tercemar dengan petrol dan minyak dari bot yang “hanya disusun di atas satu sama lain, hampir seperti baling dadu di atas meja. Mereka di darat. Mereka terbalik.”

Kakitangan bukan untung pemulihan hidupan liar di Sanibel, CROW-Clinic for the Rehabilitation for Wildlife Inc., telah mengosongkan pulau itu sebelum Ian melanda. Pada hari Ahad, CROW berkata imej udara menunjukkan bahawa bangunannya masih berdiri, tetapi kakitangan tidak dapat kembali untuk menilai kerosakan. Mereka meminta derma kerana mereka membuat rancangan ganti untuk penjagaan hidupan liar.

Beberapa taman dan tempat perlindungan lain, termasuk banyak tapak menonton burung yang hebat, mengalami kerosakan yang memerlukan penutupan sementara atau separa. Inilah yang kita tahu setakat ini. Kami mungkin mengemas kini cerita ini apabila keadaan berubah.

Taufan melanda Taman Negara Tortugas Keringterletak di pulau-pulau di barat Florida Keys, pada malam 27 September. Taman itu sebahagiannya dibuka semula kepada orang ramai pada hari Ahad, 2 Oktober. Lawatan kapal terbang laut telah disambung semula. Walau bagaimanapun, dok di Loggerhead dan Garden Keys rosak, jadi feri dan kapal persendirian tidak akan dapat mengakses dok sehingga pembaikan ketara dibuat.

Seorang renjer taman memandu melalui jalan berair untuk menilai banjir berhampiran Flamingo di Taman Negara Everglades. Foto NPS

Taman Negara Everglades ditutup sebelum ribut melanda, tetapi kini kebanyakannya dibuka semula. Kawasan Everglades ini kekal ditutup:

  • Pusat Pelawat Pantai Teluk dan pintu masuk Everglades City
  • Tapak perkhemahan flamingo
  • Tapak perkhemahan Long Pine Key (ditutup mengikut musim)
  • Perkhemahan hutan belantara

Perkhidmatan Taman Negara memberikan nasihat ini, yang nampaknya terpakai kepada pelawat bukan sahaja ke taman negara tetapi juga hartanah lain: “Pengunjung harus berhati-hati kerana potensi bahaya yang tidak dikenal pasti di darat dan di perairan taman.”

Pemeliharaan Negara Big Cypress kekal ditutup kepada orang ramai pada masa ini sementara penilaian kerosakan sedang dijalankan. Taman Negara Biscayne dibuka semula kepada orang ramai pada 30 September dan masih dibuka.

Tempat Perlindungan Paya Corkscrewdi kawasan Naples yang dilanda teruk, melaporkan di media sosial bahawa laluan laluan dan pusat alam semula jadinya “tidak mengalami kerosakan yang besar.” Kemudahan itu ditutup sementara kakitangan memberi tumpuan kepada pembersihan, dan pada hari Isnin, 3 Oktober, tempat perlindungan mengumumkan bahawa ia akan dibuka semula pada hari Sabtu, 8 Oktober. Tempahan mesti dibuat dalam talian.

Lebih daripada 40 taman negeri Florida telah terjejas oleh ribut. Semak tapak web untuk taman individu untuk kemas kini terkini.

Sebagai contoh, tiga kawasan dalam Taman Negeri Pemeliharaan Terahatchee Strandtaman negeri terbesar di negeri ini, ditutup: Big Cypress Bend Board, East River dan Janes Scenic Drive. Kawasan tasik Gred Jones dibuka.

Taman tertutup lain termasuk Taman Negeri Sungai Myakkadan Taman Negeri Charlotte Harbour Preserve.

Jika anda mempunyai maklumat terkini tentang perlindungan atau penutupan taman atau kesan kepada spesies burung daripada Taufan Ian, sila maklumkan kepada kami di [email protected].

Selepas Taufan Dorian, ‘keprihatinan’ untuk burung di utara Bahamas

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *