Perlindungan Hidupan Liar Amerika Utara Pertama

Nota Burung®

Perlindungan Hidupan Liar Amerika Utara Pertama

Ditulis oleh Camilo Garzón

Ini ialah BirdNote.

Di tengah-tengah Oakland, California, adalah Tasik Merritt. Orang ramai mendayung di dalamnya, berkelah dan berjoging di sekelilingnya, dan ia adalah tempat berehat di dalam bandar. Dan tasik, seperti Oakland, sentiasa menjadi tempat perlindungan, kata wartawan Pendarvis Harshaw:

Harshaw Pendarvis: Kepelbagaian Oakland dari segi sejarah adalah produk orang yang melarikan diri dari konflik dan mencari tempat perlindungan yang selamat. Terdapat persamaan antara orang yang telah berpusu-pusu ke Oakland dan burung-burung yang telah menjadikannya rumah mereka. Semua warna, bentuk dan saiz.

Burung air seperti itik, angsa, kuntul, burung pelikan, kormoran, dan betina, untuk menamakan beberapa. Ramai orang tidak tahu bahawa tasik bandar ini juga merupakan tempat perlindungan hidupan liar pertama di Amerika Utara, sejak 1870.

Alex Harris: Tasik Merritt adalah contoh awal idea ini bahawa alam semula jadi, jika kita mahu, boleh berada di tempat kita berada, dan kita boleh menemuinya di bandar tempat kita tinggal.

Itu Alex Harris. Dia menulis dan menggambarkan dengan indah panduan lapangan, Burung Tasik Merritt. Buku ini menerangkan burung yang ditemui di sekitar perairan Tasik Merritt, sejarahnya sejak orang Ohlone telah mendiaminya, sehingga hari ini. Orang di Oakland mempunyai ikatan istimewa dengan burung di tasik. Dan salah satu burung yang paling digemari di Lake Merritt ialah Black-crowned Night Heron, Burung Rasmi Oakland sejak 2019.

[Black-crowned Night-Heron]

Itu adalah terima kasih kepada pelajar kelas tiga Oakland yang ingin tahu yang menulis petisyen kepada bandar itu.

Alex Harris: Salah seorang kanak-kanak menyifatkan burung itu sebagai “funky dan cool, sama seperti Oakland,” yang saya fikir dengan cemerlang merangkum perasaan semua orang tentang burung dan tentang tinggal di Oakland juga.

Rancangan ini juga tersedia en español — lawati tapak web kami, BirdNote dot org, untuk mengetahui lebih lanjut. Saya Camilo Garzón, dari Oakland, California.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Editor Skrip: Camila Kerwin dari Rough Cut Collective
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Black-crown Night-Heron ML 136200 dirakam oleh M. Fischer, dan Soundscape Xeno Canto 323125 dirakam oleh K. Burton.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Oktober 2022
Narator: Camilo Garzon
ID# lakemerritt-01-2022-10-14 lakemerritt-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *