Perkebunan yang Cantik dan Bermanfaat untuk Burung

Nota Burung®

Perkebunan yang Cantik dan Bermanfaat untuk Burung

Ditulis oleh Ariana Remmel

Ini ialah BirdNote.

Pemberi makan burung adalah tambahan yang menarik untuk mana-mana halaman, menarik keindahan seperti Grosbeak dada Mawar ini:

[Rose-breasted Grosbeak song, ML 84866]

Tetapi membeli benih burung yang cukup untuk memastikan semua burung itu berpuas hati boleh menyebabkan bil yang besar.

Pengasas bersama Homegrown National Park® Douglas Tallamy mengatakan bahawa menanam tumbuhan asli di taman anda boleh menyediakan diet seimbang untuk burung.

Douglas Tallamy: Saya fikir salah tanggapan yang paling biasa tentang berkebun tumbuhan asli ialah tumbuhan asli adalah tidak kemas. Mereka tidak kemas. Mereka tidak terawat, ia liar.

Tetapi itu tidak semestinya benar, katanya. Kelopak bunga matahari asli yang terang memberikan warna pop dan hidangan berkhasiat untuk burung kutilang emas dan burung pipit.

[American Goldfinch song, ML358946521]

Dan lindung nilai hollies asli menghasilkan buah beri berlemak yang menarik burung yang menyukai buah-buahan seperti seriawan dan sayap lilin.

[Foraging Bohemian Waxwings, ML 284831701]

Tallamy ingin menunjukkan kepada tukang kebun bahawa tumbuhan asli boleh menjadi cara yang cantik dan berfungsi untuk mempromosikan biodiversiti dan memberi makan kepada burung di rumah.

Douglas Tallamy: Hanya tanggapan bahawa tumbuhan adalah lebih daripada hiasan, bahawa ia mempunyai fungsi ekologi, dan tumbuhan asli melaksanakan fungsi tersebut dengan lebih baik daripada tumbuhan bukan asli. Itu mungkin kunci sebenar di sana kerana kemudian orang berkata, ‘okay, taman saya akan menjadi cantik tetapi ia juga akan berfungsi.’

[Rose-breasted Grosbeak song, ML 84866]

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Homegrown National Park® dan cara mengambil bahagian dalam penyelesaian akar umbi mudah mereka kepada krisis biodiversiti, lawati BirdNote dot org. Saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler. Rose-breasted Grosbeak ML 84866 direkodkan oleh W. Hershberger, American Goldfinch ML 358946521 direkodkan oleh G. Forsyth, Bohemian Waxwing ML 284831701 direkodkan oleh D. Jauvin.
© 2022 BirdNote Mac 2022 Narator: Ariana Remmel

ID # hnp-02-2022-03-28 hnp-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *