Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Peralatan Keselamatan Bot yang Diperlukan dan Pilihan

Sejurus selepas kebanyakan pemancing bot mendapat lesen memancing atau memperbaharui pendaftaran bot mereka, mereka berfikir tentang ke mana hendak pergi, apa yang hendak digunakan dan cara menangkap ikan. Memikirkan tentang peralatan keselamatan berperahu, walau bagaimanapun, harus menjadi pesanan pertama perniagaan yang terbaik. Terdapat keperluan peralatan keselamatan bot yang anda mesti patuhi, serta beberapa peralatan bot selamat yang patut anda miliki.

Peralatan Keselamatan Berperahu yang Diperlukan:

Jaket Penyelamat (PFD)

Pengawal Pantai AS (USCG) memerlukan semua kapal rekreasi membawa satu jaket keselamatan boleh pakai (juga dipanggil peranti pengapungan peribadi atau PFD) untuk setiap orang di atas kapal. Jaket keselamatan mestilah “diluluskan Pengawal Pantai AS, dalam keadaan baik dan boleh diservis, dengan saiz dan jenis yang sesuai untuk pengguna yang dimaksudkan, dan disimpan dengan betul.” Mana-mana bot sepanjang 16 kaki atau lebih mesti juga membawa satu peranti pengapungan boleh baling (Jenis IV).

USCG mempunyai bahasa yang sangat khusus tentang apa yang membentuk penyimpanan yang betul, tentang cara jaket keselamatan dikategorikan, aktiviti yang mungkin dikecualikan daripada keperluan biasa, dan cara jaket keselamatan bersaiz betul.

Selain itu, USCG menghendaki bahawa “pada kapal yang sedang dalam perjalanan, kanak-kanak di bawah umur 13 tahun mesti memakai jaket keselamatan yang diluluskan Pengawal Pantai AS yang sesuai melainkan mereka berada 1) di bawah dek, atau 2) dalam kabin tertutup. Jika sesebuah negeri telah menetapkan keperluan pemakaian jaket keselamatan kanak-kanak yang berbeza daripada keperluan Pengawal Pantai, keperluan negeri akan digunakan di perairan tertakluk kepada bidang kuasa negeri itu.

Isyarat Kesusahan Visual

Memandangkan semua pelayar sepatutnya boleh memberi isyarat untuk mendapatkan bantuan, isyarat kecemasan visual yang diluluskan oleh USCG diperlukan pada “semua kapal yang beroperasi di perairan pantai AS, Tasik Besar dan laut wilayah, serta perairan yang bersambung secara langsung, sehingga satu titik di mana laluan air kurang daripada dua batu nautika lebarnya.” Ia boleh menjadi piroteknik (seperti suar) atau bukan piroteknik (bendera untuk kegunaan siang dan isyarat elektrik untuk kegunaan malam). Kapal tertentu, termasuk yang di bawah 16 kaki, dikecualikan daripada keperluan peralatan keselamatan berperahu ini.

Peranti Bunyi

Kapal besar dikehendaki mempunyai alat untuk menghasilkan bunyi untuk tujuan navigasi, dan semasa jarak penglihatan berkurangan atau semasa berlabuh. Tanduk, loceng atau wisel adalah sesuai. Walaupun tidak diperlukan, ia adalah idea yang bagus untuk para pelayar kecil, dan para kayak khususnya, untuk mengekalkan wisel yang ditambatkan pada PFD mereka.

Pemadam api

Alat pemadam api marin yang diluluskan oleh USCG juga diperlukan pada kapal tertentu. Pengawal Pantai menetapkan syarat bot tertentu yang memerlukan ini, tetapi kerana ia termasuk mana-mana vesel yang mempunyai tangki bahan api yang dipasang secara kekal (atau sebaliknya tidak boleh alih), ini bermakna alat pemadam api diperlukan pada sejumlah besar bot. Kapal melebihi 26 kaki panjang memerlukan beberapa alat pemadam.

Lampu Navigasi

Menurut USCG, “kapal yang dipacu kuasa diperlukan untuk memaparkan lampu navigasi antara matahari terbenam dan matahari terbit dan semasa tempoh penglihatan terhad.” Kapal di bawah 39.4 kaki (12 meter) mesti memaparkan lampu buritan putih dan lampu haluan merah-putih (merah di pelabuhan, hijau di kanan). Keperluan yang berbeza wujud untuk kapal tidak berkuasa. Di antara yang terakhir, perahu dayung, kanu, atau kayak, harus mempamerkan cahaya buritan putih, atau dapat menghasilkan cahaya putih (seperti dari lampu suluh, lebih baik kalis air) “dalam masa yang mencukupi untuk mengelakkan perlanggaran.

Peralatan Keselamatan Berperahu Pilihan:

Radio VHF

Memandangkan telefon bimbit mempunyai jarak yang terhad dari pantai, ia tidak boleh dipercayai untuk menghantar panggilan kecemasan. Untuk menghantar panggilan kecemasan untuk mendapatkan bantuan, serta mendapatkan maklumat cuaca semasa dan notis navigasi, radio VHF tetap atau mudah alih ialah komponen penting dalam keselamatan menaiki bot. Saluran 16 dipantau oleh Pengawal Pantai, dan digunakan untuk panggilan kecemasan.

Sauh dan Talian

Berlabuh mungkin diperlukan untuk beberapa aktiviti memancing, tetapi ia mungkin penting sekiranya enjin rosak. Dalam hal ini, mempunyai sauh dan jumlah garis sauh yang baik, adalah item keselamatan.

Talian Dok Tambahan

Adalah idea yang baik untuk mempunyai garisan dok tambahan pada bot anda sekiranya anda perlu menunda bot lain atau menghadapi situasi tambatan atau dok yang sukar.

Kit pertolongan cemas

Anda boleh membeli kit pertolongan cemas yang berstok penuh atau memasang sendiri, tetapi pastikan ia termasuk pelbagai pembalut, kain kasa, pembalut elastik dengan klip, salap antibiotik, pad pembalut steril, kain lap pembersih antiseptik, dll. Saya telah menggunakan kit bot saya dua kali dalam lapan bulan yang lalu, dan simpan dalam bekas kedap air.

Dan Juga… Anda mungkin berhujah bahawa mempunyai carta navigasi dan/atau kompas, di atas kapal adalah item keselamatan, seperti mempunyai dayung atau dayung, seperti juga mempunyai raingear yang baik (untuk memastikan anda hangat, kering dan selesa).

Apabila anda mengikuti kursus keselamatan berperahu wajib, anda akan belajar tentang perkara yang perlu dilakukan sekiranya terbalik atau rendaman air sejuk, dan perkara yang perlu dilakukan apabila cuaca buruk timbul dan menyebabkan kebimbangan keselamatan. Pastikan anda mempunyai peralatan keselamatan berperahu yang dibincangkan di sini dan anda mematuhi keperluan negeri anda serta persekutuan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *