Perkara yang Perlu Disertakan Dalam Senarai Semak Keselamatan Bot Kecil

Sebagai seseorang yang telah memancing dari bot kecil sepanjang hidup saya, saya berasa ngilu jika saya melihat mana-mana kapal air yang penumpangnya jelas baru saja melompat masuk dan pergi, mungkin dengan hampir tiada apa-apa di dalam bot melainkan diri mereka sendiri, dan selalunya jelas terlebih muatan. Kadang-kadang saya berfikir bahawa gunwale setiap bot harus mempunyai senarai semak keselamatan bot kecil yang tidak boleh ditanggalkan yang dilekatkan padanya oleh pengeluar bot.

Mereka tidak, sudah tentu, tetapi anda boleh membuat senarai semak keselamatan bot kecil anda sendiri. Saya sebenarnya mempunyai dua senarai semak untuk kegunaan saya sendiri, satu untuk kayak dan satu untuk jenis bot kecil yang lain. Mereka menggabungkan perkara lain untuk memancing bot kecil di samping barang keselamatan, dan saya merujuk kepada mereka sebelum setiap perjalanan ke air untuk memastikan saya tidak melupakan sesuatu yang saya mesti, atau mahu, miliki bersama.

Terdapat item keselamatan yang anda mesti ada, dan item keselamatan yang perlu anda miliki. Ini berbeza-beza bergantung pada saiz dan jenis bot. Bot kecil mempunyai keperluan yang kurang untuk peralatan keselamatan, tetapi tidak kurang keperluan untuk mengambil berat tentang keselamatan. Siaran ini menerangkan keperluan tersebut dengan lebih terperinci.

Mentakrifkan bot kecil sebagai satu di bawah 20 kaki panjang, yang boleh termasuk bot bass berkuasa kuda tinggi serta bot jon atau kayak 12 kaki tidak berkuasa, berikut ialah perkara teratas yang perlu ada dalam senarai semak keselamatan bot kecil anda:

1. Palam Longkang

Anda tidak akan pergi ke mana-mana tanpa satu di tempat, dan ia sepatutnya muat dengan kemas ke dalam lubang longkang transom.

2. Jaket Penyelamat (PFD)

Undang-undang negeri dan persekutuan mewajibkan mempunyai peranti pengapungan peribadi (PFD) bersaiz sesuai untuk setiap orang di atas kapal. Belia di bawah umur tertentu (semak peraturan negeri anda) juga mesti memakai PFD pada setiap masa semasa berada di atas bot kecil.

3. Alat Pemadam Api

Ini akan digunakan untuk bot sepanjang 16 kaki dan bot yang mempunyai tangki gas kekal atau tidak boleh alih.

4. Alat membuat bunyi

Ini termasuk tanduk, loceng atau wisel, yang terakhir adalah yang paling biasa untuk pemain kayak, pemain kanu dan mereka yang menggunakan kraf aluminium atau kayu kecil.

5. Isyarat Kesusahan Visual

Bot di bawah 16 kaki dikecualikan daripada keperluan ini, tetapi mempunyai suar atau sekurang-kurangnya bendera mungkin menjadi penyelamat satu hari nanti.

6. Lampu Navigasi

Lampu navigasi adalah pertimbangan waktu malam, dan keperluan untuk kapal yang lebih besar. Bot kecil dan tidak berkuasa sepatutnya dapat menghasilkan cahaya untuk mengelakkan perlanggaran, dan lampu buritan putih adalah lebih baik.

7. Pelbagai keperluan

Walaupun bukan barangan keselamatan semata-mata, anda juga harus mempunyai barang-barang ini semasa menaiki bot dan semasa memancing dari bot kecil: garisan dok untuk mengamankan bot; sauh dan garis sauh yang mencukupi; satu atau lebih dayung atau dayung. Tambah mereka pada senarai semak keselamatan bot kecil juga.

8. Jumlah semakan berat

Akhir sekali, pastikan jumlah berat penumpang dan gear tidak akan melebihi kapasiti maksimum bot, yang akan mewujudkan keadaan tidak selamat, dan menjadikan terbalik akibat tindakan ombak atau badan yang beralih menjadi kebimbangan sebenar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *