Perkara yang Anda Perlu Tahu

Kebanyakan negeri mempunyai tarikh memancing percuma atau dua pada masa yang berbeza dalam setahun untuk menggalakkan pemancing baharu keluar dan mencuba memancing walaupun mereka belum membeli lesen memancing. Dan secara amnya, kanak-kanak di bawah 16 tahun boleh memancing tanpa lesen. Negeri Lone Star, bagaimanapun, kini menawarkan memancing percuma di taman negeri Texas untuk semua orang, sepanjang tahun.

Mengikut Jabatan Taman dan Hidupan Liar Texasanda tidak memerlukan lesen memancing Texas untuk memancing di taman negeri Texas, hanya bayaran masuk taman. Anda boleh mengharungi ombak, membuang air dari tebing sungai, atau menggunakan jeti di kolam. Semua peraturan memancing lain masih terpakai sudah tentu, jadi pastikan anda membaca.

Texas adalah negeri yang besar, jadi jika berminat untuk memancing percuma di Texas taman negeri (70!) dikumpulkan mengikut kawasan seperti Texas Timur, Pantai Teluk, atau berhampiran bandar utama. Perkara yang sama berlaku untuk kawasan pengurusan hidupan liar yang mungkin bermakna tekanan memancing kurang sedikit, serta peluang hebat untuk menonton hidupan liar semasa anda mempunyai garisan di dalam air. Jika anda gagal merancang dan melupakan barangan memancing anda, ada juga taman negeri yang akan meminjamkan peralatan memancing dan memberikan sedikit arahan.

Semasa memancing di Texas, pastikan anda membuang ikan merah di sepanjang pantai. Cuba dapatkan bass Guadalupe juga untuk melengkapkan “grand slam” bass hitam anda. Atau mungkin anda mahu berselirat dengan gar buaya yang dahsyat. Terdapat banyak spesies untuk disasarkan semasa memancing percuma di Texas.

Tiada perkara seperti makan tengah hari percuma tetapi di sini, satu-satunya “tangkapan” (selain ikan) dengan memancing percuma di taman negeri Texas ialah yuran taman. Walau bagaimanapun, selepas anda ketagih, anda mungkin mahu meneruskan dan mendapatkan lesen memancing itu.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *