Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai Mengimbangi Pancing

Apabila melihat pakej joran, kekili atau joran-dan-kekili baharu, subjek mengimbangi joran muncul semasa memasangkan dua komponen peralatan pancing yang penting ini. Topik mengimbangi pancing, atau alat imbang secara umum, sebenarnya mengandungi dua isu yang berbeza.

1. Padanan Rod dan Kekili

Yang pertama ialah persoalan bagaimana untuk memadankan joran tertentu dengan kekili tertentu dengan betul. Orang sering merujuk kepada memiliki kekili yang sesuai untuk joran tertentu sebagai “tackle seimbang”, apabila mereka benar-benar bermaksud memadankan produk ini dengan betul supaya pakej yang terhasil selesa untuk digunakan dan membantu mencapai fungsi tuangan, pengambilan semula, pengesan mogok dan cangkuk yang diperlukan .

Istilah ini bermaksud rod dan kekili harus saling melengkapi dan sesuai untuk digunakan bersama. Anda tidak akan menggunakan kekili ultralight kecil dengan rod tindakan sederhana. Anda juga tidak akan menggunakan kekili besar yang mampu menahan 200 ela garisan 12 paun dengan rod ringan yang dimaksudkan untuk garisan 4 hingga 8 paun. Mengisi kekili besar itu dengan garisan 6 paun juga bukan penyelesaian, kerana ia tidak begitu direka bentuk, dan anda masih mempunyai kekili yang terlalu besar untuk digunakan dengan selesa dengan rod tersebut.

Apabila joran dan gelendong dipadankan dengan betul, joran hendaklah tidak terlalu berat di bahagian hujung mahupun terlalu berat di pemegang. Jika kekili terlalu berat atau terlalu ringan untuk rod tertentu, jarak tuangan dan ketepatan akan terjejas, begitu juga dengan pengesanan mogok. Ini benar terutamanya dengan gear berputar.

Untuk melihat sama ada joran dan kekili seimbang dengan betul, pilih joran dahulu, kemudian padankan kekili itu dengannya. Menggunakan rod berputar sebagai contoh, dengan gelendong dipasang pada rod (tiada gewang diikat), pegang rod dengan batang gelendong di antara jari kecil dan jari manis anda, atau dengan batang gelendong di antara jari manis dan jari tengah anda. Pilih mana-mana yang paling selesa untuk anda. Jika pakaian itu seimbang, dalam contoh dahulu titik imbangan adalah tempat jari tengah menyentuh pemegang rod, dan dalam contoh terakhir titik imbangan adalah tempat jari telunjuk menyentuh pemegang rod.

Jika joran diimbang dengan betul, anda boleh memegang joran dengan satu jari pada titik imbangan dan joran akan kekal paras, tidak menjenguk ke mana-mana arah. Ini akan berlaku untuk julat umum tackle berputar, kecuali pakaian berat.

Secara kebetulan, sesetengah pengeluar menawarkan gabungan joran dan gelendong di mana mereka telah memadankan joran dan gelendong untuk kesesuaian antara satu sama lain, jadi anda tidak perlu kecoh untuk mengimbangi joran. Ini biasanya seimbang dan berharga pada harga diskaun untuk membeli komponen secara berasingan.

2. Menambah Berat Badan

Isu kedua dalam subjek mengimbang pancing ada kaitan dengan pengubahsuaian joran untuk menukar titik imbangan. Ini mungkin wajar bergantung pada kaedah memancing anda. Sesetengah gewang, seperti cacing dan jig, dipancing dengan hujung joran ke atas, dan keseimbangan amat penting pada penarik untuk pengesanan mogok. Yang lain, seperti umpan engkol dan umpan pemutar, dipancing dengan hujung ke bawah, dan keseimbangan tidak begitu kritikal semasa mengambil semula. Inilah sebabnya mengapa banyak rod direka untuk aplikasi tertentu.

Yang berkata, jika anda mempunyai joran yang berat hujungnya dengan kekili yang dipadankan dengannya (hujungnya jatuh ke bawah apabila anda memegangnya pada titik imbangan), atau anda ingin melontar gewang/penimbang berat lagi, anda boleh berbuat demikian dengan menambah berat ke bahagian bawah batang. Ini menggerakkan titik imbangan lebih jauh ke bawah pemegang rod.

Satu kaedah untuk mencapai ini adalah dengan meletakkan satu hingga empat suku di bahagian bawah penutup punggung yang kemudiannya ditekan pada hujung pemegang rod. Pastikan penutup punggung muat dengan kemas. Kaedah lain ialah membeli kit pengimbangan rod yang terdiri daripada pemberat dan penutup punggung. Letakkan satu atau lebih pemberat dalam penutup dan letakkan di atas punggung joran.

Apabila anda mempertimbangkan cara mengimbangi pancing, sedar bahawa perkara yang berkesan, atau rasa selesa, untuk seseorang mungkin tidak berkesan untuk orang lain kerana perbezaan saiz tangan, kekuatan tangan, cara masing-masing memegang pakaian memancing dan sebab lain . Anda perlu mencari yang terbaik untuk anda.

Jangan lupa untuk membeli lesen memancing anda sebelum merancang pengembaraan memancing anda yang seterusnya!


Anda mungkin juga berminat

Ken Schultz

Ken Schultz

Ken Schultz ialah seorang penulis kakitangan lama untuk majalah Field & Stream dan merupakan bekas Editor Memancing ESPNoutdoors.com. Dia telah menulis dan mengambil gambar sembilan belas buku mengenai topik sukan memancing, serta kalendar petua memancing tahunan, dan tulisannya telah muncul di pelbagai tapak web selama lebih daripada dua dekad. Laman web pengarangnya ialah kenschultz.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *