Perkara Pemancing Boleh Lakukan Untuk Membantu Mengekang Spesies Ikan Invasif

Terdapat banyak berita semasa tentang spesies ikan invasif yang terkenal: ikan mas Asia yang menyusup ke Tasik Besar, haruan yang merebak di negeri-negeri pertengahan Atlantik dan tenggara, dan ikan singa yang mendiami pantai Florida. Dalam dekad awal, berita tentang spesies ikan invasif termasuk belut lamprey yang mengancam spesies trout dan salmon utara, dan gobies, ruffe, dan udang karang berkarat yang menyerang populasi ikan kecil di Great Lakes. Dan itu belum lagi invasif bukan ikan seperti kupang zebra yang kini tersebar luas, tumbuhan seperti gondok dan milfoil, dan banyak organisma akuatik dan bukan akuatik yang lain.

Masalahnya, Secara Ringkasnya

Ikan invasif ialah spesies ikan yang telah diperkenalkan – kebanyakannya di tangan manusia sama ada secara sengaja atau tidak sengaja – ke dalam habitat di mana mereka bukan asli. Anda boleh mengatakan bahawa ia adalah ikan yang muncul di tempat yang bukan miliknya. Ia dipanggil invasif kerana ia sering menjadi agen untuk mengurangkan kepelbagaian biologi, mengganggu keseimbangan ekosistem, dan mengubah habitat yang kritikal kepada ikan dan fauna lain.

Spesies ikan invasif telah diperkenalkan melalui pengangkutan ikan atau larva dalam pemberat kapal pengangkut laut, lambakan baldi umpan pemancing, berada di tapak wader dan but, dan sebagai pembonceng ghaib di atas bot kecil dan treler bot. Mereka mungkin telah melarikan diri dari satu tempat dan mengembara ke tempat lain dengan berenang melalui terusan, kunci, dan laluan air lain. Mereka telah diperkenalkan oleh orang yang membuangnya dari akuarium peribadi, dengan stok percubaan, dan melalui banyak cara lain.

Beberapa spesies ikan invasif telah mapan di Amerika, lebih daripada satu abad selepas pengenalan pertama mereka. Ikan mas biasa dan trout coklat, sebagai contoh, bukan berasal dari Amerika Utara. Sesetengah orang asli, seperti largemouth bass dan rainbow trout, telah secara sengaja dan meluas diperkenalkan ke negeri dan perairan di mana mereka tidak hadir secara semula jadi. Spesies asli lain, seperti hinggap putih dan ikan keli biru, entah bagaimana muncul di tempat yang tidak sepatutnya.

Beberapa pengenalan ikan tidak memberi manfaat. Banyak spesies ikan invasif menakluki rumah baharu mereka dan mengepung spesies asli. Setelah ditubuhkan, ia amat sukar untuk dihapuskan. Pegawai Florida kini bermati-matian berusaha untuk mengawal ikan singa, dan pertempuran untuk mengawal haruan nampaknya hilang, walaupun pemancing digalakkan untuk memancing, dan mengekalkan kedua-dua spesies ini.

Apa yang Pemancing Boleh Lakukan

Apabila anda membeli lesen memancing, wang anda, sebahagiannya, membantu membiayai usaha agensi perikanan negeri untuk mengawal ikan invasif. Tetapi kewajipan anda tidak berakhir di sana. Berikut ialah langkah yang boleh anda ambil untuk memastikan bahawa anda bukan sebahagian daripada masalah itu.

  • Jangan sengaja memindahkan ikan dari satu badan air ke badan air yang lain (yang haram tanpa permit di kebanyakan tempat).
  • Kosongkan baldi umpan di darat sebelum meninggalkan air. Tidak mengapa untuk membuang umpan anda semula ke dalam badan air jika anda mengumpul umpan di sana.
  • Jangan mengangkut umpan yang diperolehi dalam satu badan air ke badan air yang lain.
  • Periksa bot, motor, semua bahagian treler dan semua peralatan bot yang basah, dan keluarkan sebarang bendasing yang kelihatan, termasuk kotoran dan lumpur, sebelum meninggalkan badan air.
  • Toskan telaga hidup, air lambung kapal dan telaga transom di tapak akses sebelum meninggalkan badan air.
  • Jauh dari air, gunakan hos, sebaik-baiknya dengan semburan tekanan tinggi, untuk membersihkan treler dan bot anda.
  • Apabila kupang zebra dan kutu air berduri diketahui atau disyaki, basuh bot, alat, treler dan peralatan lain anda dengan air panas apabila anda pulang ke rumah. Siram air melalui sistem penyejukan motor dan bahagian lain yang basah. Jika boleh, biarkan semuanya kering sekurang-kurangnya tiga hari sebelum mengangkut bot ke badan air lain. Membilas dengan air paip berklorin mungkin membantu.
  • Ketahui dan ikuti cadangan agensi perikanan negeri berkenaan dengan mengekalkan sebarang ikan invasif yang anda tangkap.

Akhir sekali, lihat nasihat menyeluruh ini membersihkan peralatan anda daripada Suruhanjaya Bot Pennsylvania, dan pastikan anda mempunyai lesen memancing semasa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *