Perjalanan Senarai Baldi Anda Seterusnya: Memancing Ais di Alaska

Apabila bercakap tentang senarai baldi, saya percaya sepenuh hati bahawa pemancing memiliki senarai terpanjang! Bagaimana mungkin, anda tertanya-tanya? Pertimbangkan bahawa 71% daripada permukaan Bumi diliputi oleh air. Jika seorang pemancing menghabiskan hidup mereka memancing di seluruh dunia, mereka tidak akan dapat menangkap setiap spesies yang diketahui manusia atau ikan setiap badan air yang pernah terbentuk. Pemikiran yang menarik inilah yang mendorong pemancing dari semua peringkat kemahiran ke destinasi yang dekat dan jauh untuk mencari cabaran baharu. Masukkan: Memancing Ais di Alaska, “The Last Frontier.”

Perikanan salmon bertaraf dunia. Rumah persinggahan terpencil. Kaya budaya. Daya tarikan pengembaraan Alaska tidak dapat ditandingi oleh mana-mana destinasi memancing lain di Amerika Syarikat. Saya pernah mendengar tentang memancing ais di Alaska dirujuk sebagai “penyamaan yang hebat di kalangan nelayan.” Maknanya padang permainan diratakan. Bot tidak diperlukan dan semua dialu-alukan untuk menerokai tasik beku, menggerudi lubang, menendang ke belakang, dan menunggu untuk gigitan.

Anda boleh mengejar berpuluh-puluh spesies seperti salmon raja, walleye, crappie, trout tasik dan tombak utara. Fairbanks, Lembah Matanuska-Susitna (“Mat-su”) dan Anchorage, adalah kawasan popular yang terkenal dengan tasik memancing ais yang produktif yang boleh diakses dari jalan raya atau denai. Untuk lokasi yang lebih terpencil, kereta salji ialah kaedah pengangkutan yang mudah.

Bulan-bulan yang sesuai untuk memancing ais di Alaska adalah dari akhir November hingga Mac. Semasa anda merancang senarai baldi perjalanan memancing ais Alaska anda, anda perlu membaca tentang peralatan, teknik dan peraturan lesen memancing. Sedia pancing dan gelendong ais jauh lebih kecil daripada kombo standard, tetapi kaedah tackle dan umpan secara perbandingan serupa dengan gaya memancing yang lain. Banyak penjual pakaian menawarkan perjalanan berpandu untuk menjimatkan masa, kerumitan dan pelaburan anda untuk melakukan semuanya sendiri. Mengupah pemandu ialah pilihan yang baik jika anda sekumpulan pemula atau merancang untuk membawa anak-anak bersama.

Jika anda masih tidak pasti sama ada perjalanan memancing ais Alaska sesuai untuk anda, gunakannya sebagai satu pengalaman yang telah disemak dari senarai baldi anda, kemudian terokai banyak pengembaraan lain yang menanti anda di Last Frontier!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *