Perjalanan Memancing kami ke Holter Lake Montana

Tasik Holter tanpa ragu-ragu adalah tempat paling indah yang pernah kami turunkan. Apabila kami membayangkan memancing di Montana, kami fikir ia akan menjadi indah, tetapi tasik ini mengejutkan kami. Tasik Holter adalah takungan di Sungai Missouri yang dicipta oleh empangan yang dibina pada tahun 1908. Sejarah kawasan ini, bagaimanapun, kembali lebih jauh, bahkan sebelum zaman Lewis dan Clark, yang pertama mendokumentasikan sungai pada tahun 1805. Penjelajah awal memberi nama “Gates of the Mountains” kepada bukaan yang terletak di hadapan kawasan yang kini dikenali sebagai Tasik Holter.

Apabila kami mula-mula berhenti ke Upper Holter Lake, kami telah disambut oleh dua dinding batu yang mengagumkan yang memberi laluan kepada badan air yang luas. Apa yang tidak dapat kami lihat dari pantai ialah dinding ngarai yang besar ini merayap berbatu-batu ke bawah sungai ke Gerbang Pergunungan. Selepas mengambil dalam persekitaran kami dan mengambil beberapa gambar, kami bertemu dengan pemandu kami untuk hari itu dan mencecah air.

1-Montana-Holter-Tasik-Memancing640x350.jpg

Kami memulakan hari kami dengan batang lalat di tangan, melontar untuk beberapa trout pelangi Montana. Ia tidak mengambil masa yang lama untuk yang pertama masuk ke dalam bot. Hannah mendapat #firstcatch kehormat hari ini – ikan trout pelangi yang berwarna-warni! Kami membuat jeda sekejap untuk gambar-gambar wajib sebelum menghantarnya semula ke dalam tasik. Kami menghabiskan awal pagi bersiar-siar di sekitar bahagian utama tasik membawa masuk banyak ikan trout pelangi yang indah dan sebelum makan tengah hari kami berjalan melalui Gerbang Gunung untuk mencari hinggap.

Kami menukar lalat kami dengan lintah dan melemparkan baris kami kerana kami membiarkan arus membawa kami. Ikan bertenggek terbukti kurang kelaparan berbanding ikan trout pada awal hari, tetapi kami masih berjaya mendapatkan segelintir daripadanya di talian kami. Mungkin ia adalah kemahiran memancing kami atau mungkin kerana kami terganggu oleh ngarai yang menakjubkan yang kami temui. Batu kapur putih yang menjulang tinggi mengelilingi kami membentuk ngarai berbentuk “V” yang dramatik dengan banyak formasi batuan yang menarik. Dari bot, pemandu kami menunjukkan beberapa “muka” yang menonjol di dalam batu dan kami juga melihat segelintir gerbang batu.

2-Menangkap-pelangi-trout640x350.jpg

Untuk makan tengah hari, kami berlabuh di tapak berkelah di Hutan Negara Helena yang dilengkapi dengan meja berkelah di tepi air. Ia adalah lokasi yang hebat, berhampiran dengan hidupan liar dengan pemandangan yang sempurna. Dari sini kami dapat melancarkan drone dengan selamat untuk mendapatkan pemandangan tasik dan beberapa gerbang batu yang cantik.

Selepas itu, kami kembali ke dalam bot dan lebih jauh ke atas tasik, sampai ke tempat yang paling dirujuk sebagai Tasik Lower Holter di seberang ngarai batu kapur. Dari hujung ngarai, kami menghidupkan motor trolling dan perlahan-lahan kembali ke badan utama Tasik Upper Holter. Kami membuang barisan kami, membuang sepanjang perjalanan ke belakang sehingga kami sekali lagi menilai Gerbang Pergunungan yang indah. Pemandu kami membawa kami lebih jauh ke sungai untuk lawatan santai sebelum mengembalikan kami ke dok.

Pengembaraan Memancing dan Menaiki Bot Kami

Kami menghabiskan hari di atas air memancing dalam pelbagai gaya dari bot dasar yang rata, di mana kami berjaya menangkap beberapa spesies yang berbeza menggunakan kedua-dua batang lalat dan kekili berputar muka terbuka. Ikan trout pelangi menyukai lalat kecil di badan utama tasik di mana ia adalah sekitar 6-10 kaki. Semasa hinggap itu melepak di bahagian ngarai yang sempit di tasik sambil memakan lintah kami. Secara keseluruhannya aksi itu cukup pantas untuk membuatkan kami sibuk tetapi masih menjadi cabaran.

3-Montana-Holter-Tasik-Memancing640x350.jpg

Tasik Holter dibentuk oleh empangan yang diletakkan di Sungai Missouri dan anda boleh meneruskan perjalanan memancing anda di sungai. Sebahagian daripada sungai Missouri boleh diakses dengan bot, yang paling disukai, tetapi masih mungkin untuk berjaya memancing dari pantai atau dari jeti di Tasik Holter. Di kawasan ini, bot dasar rata adalah bot pilihan kebanyakan pemandu kerana struktur tasik dan sungai di sekelilingnya, tetapi jenis bot lain boleh digunakan di bahagian tasik yang lebih dalam. Apabila memancing dari bot sedar bahawa Tasik boleh sibuk dengan bot rekreasi lain.

Jenis Ikan yang Boleh Anda Tangkap

• Trout pelangi
• hinggap
• Walleye
• Salmon Kokanee
• Trout coklat
• Ikan putih gunung

4-Take-me-fishing-holter-tasik640x350.jpg

Menaiki Bot Indah

Jika anda lebih suka menikmati hari yang santai di atas bot dan meletakkan pancing untuk hari itu, anda juga boleh menaiki bot yang indah di sekitar Tasik Holter dan ngarai. Selain menjadi lubang memancing yang hebat, Tasik Holter juga mudah dipandang mata. Dinding ngarai curam yang diukir oleh sungai Missouri adalah gambar yang sempurna. Anda boleh belayar menyusuri ngarai dan mencari semua muka dalam formasi batu, dan juga melihat gerbang jika anda dapat melihatnya.

5-Berperahu-di-tasik-holter-montana640x350.jpg

Gerbang Batu Tasik Holter

Semasa melontar, perhatikan gerbang batu yang boleh dilihat dari paras air ngarai. Terdapat sekurang-kurangnya dua yang boleh dilihat terus dari bot anda. Gerbang batu terbesar di tasik Holter terletak tinggi di atas garisan air sekitar separuh jalan melalui ngarai menuju ke monumen pemadam kebakaran Mann Gulch. Untuk melihat yang ini, cari puncak batu kapur yang tinggi betul-betul di hadapan gerbang besar.

Gerbang Gunung di Tasik Holter

Orang pertama yang mendokumentasikan apa yang kini dikenali sebagai Tasik Holter ialah duo peneroka terkenal Lewis & Clark. Semasa membuat perjalanan ke hulu di Missouri, mereka mendayung melalui ngarai setinggi 1200 kaki ke satu titik di mana nampaknya sungai itu berhenti secara tiba-tiba. Apabila mereka semakin hampir, apa yang kelihatan seperti satu gunung besar sebenarnya adalah dua dengan sungai berterusan di antaranya. Cara pembukaan itu muncul, para peneroka menulis dalam jurnal mereka bahawa ia kelihatan seperti pintu gergasi, dan nama itu tersekat.

Memancing di Montana?

Anda boleh memancing di banyak sungai, sungai dan tasik di Montana dengan permit. Anda boleh membeli lesen memancing dalam talian atau di stesen minyak, kedai runcit dan penjual barangan sukan. Terdapat juga beberapa hari terpilih semasa musim memancing utama apabila pelawat luar negeri tidak memerlukan lesen yang dipanggil “Hari Memancing Percuma”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *