Peristiwa Olimpik Ingrid Klimke memenangi perlawanan Piala Dunia dressage

 • Peristiwa Olimpik Jerman Ingrid Klimke menjaringkan gol terbaik peribadi untuk memenangi pusingan Stuttgart Piala Dunia dressage (9-13 November).

  Ingrid dan Franziskus FRH menjaringkan 83.44% dalam gaya bebas grand prix untuk meraih kemenangan di tanah sendiri. Ujian mereka termasuk larian lanjutan satu tangan untuk menghentikan peralihan dan dalam kategori artistik mereka dianugerahkan markah melebihi 89%. Peribadi terbaik mereka sebelum ini dalam gaya bebas ialah 80.680%.  “Dia mendengar dengan baik hari ini, dan dia sangat hebat. Saya masih tidak percaya,” kata Ingrid.

  “Dia suka gaya bebasnya. Dia begitu tenang dan mendengar saya hari ini dan perubahan dua-tempinya di garisan tengah adalah menakjubkan serta piaffe terakhir pada selekoh dan larian yang dilanjutkan pada penghujungnya.”

  Ingrid, yang telah mewakili Jerman dalam acara lima Olimpik dan memegang dua emas pasukan dan satu perak berpasukan, membuat penampilan sulung kejuaraan dressage bersama Franziskus di Kejohanan Dunia di Herning pada Ogos. Pasangan itu berada di tempat ke-14 dalam grand prix dan ke-19 dalam acara khas. Ingrid kini berada di kedudukan ke-19 dalam ranking dunia dressage, dan ke-54 dalam acara tersebut.

  “Sungguh mengagumkan mempunyai kuda jantan yang hebat ini. Dia berumur 14 tahun sekarang tetapi masih bertambah baik. Sejak [the 2022 World Championships in] Herning dia nampaknya semakin seronok dan membuat lebih banyak kemajuan,” kata Ingrid, yang ditanya bagaimana kemenangan itu dibandingkan dengan banyak kejayaannya dalam acara.

  “Sudah tentu jika anda menang di Aachen atau Luhmühlen ia juga sangat mengujakan. Saya telah melakukan banyak perkara yang menarik tetapi bersaing di dalam rumah adalah berbeza dan saya sangat menyukainya. Semasa saya masih muda, saya melihat bapa saya (Reiner Klimke) melakukannya dan malam ini membawa ingatan tentang dia kembali untuk saya. Ini sangat istimewa.”

  Isabell Werth telah mengetuai pertandingan Stuttgart selepas memenangi grand prix pada hari Jumaat (11 November), tetapi terpaksa berpuas hati di tempat kedua dalam gaya bebas pada hari berikutnya dengan 82.030%. Benjamin Werndl – abang kepada juara Olimpik Jessica von Bredow-Werndl – melengkapkan podium semua-Jerman dengan Daily Mirror 9 di tempat ketiga.

  Frederic Wandres dan Bluetooth Old, dan Doroth Schneider dan Faustus 94 melengkapkan lima teratas. Dinja van Liere dan Hartsuijer dari Belanda menjaringkan gol terbaik peribadi bersama-sama dengan 80.225% untuk tempat keenam, dan Jessica von Bredow Werndl berada di tempat ke-10 di Ferdinand BB dengan 78.205%. Benjamin mendahului kedudukan Piala Dunia dengan 50 mata kelayakan, Ingrid telah naik ke tempat kedua dengan 40, dan Isabell di tempat ketiga dengan 37 mata.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *