Peristiwa Olimpik Andrew Hoy memberi penghormatan kepada Algebra kuda lima bintang

 • Pemenang pingat Olimpik Australia, Andrew Hoy telah memberi penghormatan kepada Algebra “kuda kecil yang paling menakjubkan”, yang meninggal dunia pada hari lahirnya yang ke-25.

  Kepingan 15.3hh Julia McLean dan John Glenn mati di ladang mereka di Australia pada hari Selasa (15 November).  “Sam” dihasilkan dari peringkat akar umbi hingga peringkat empat bintang (kini lima bintang) oleh murid Andrew Natalie Blundell. Pasangan itu berpangkalan di Australia dan menamatkan Adelaide CCI4* (kini CCI5*) empat kali, termasuk 2012 apabila mereka naib juara. Natalie berpindah ke pangkalan Andrew di UK dan pada 2014 dia dan Algebra berada di tempat ke-13 di Luhmühlen.

  Algebra sepatutnya memulakan kerjaya kedua sebagai guru sekolah, tetapi John dan Julia memutuskan untuk memberikannya tahun akhir di puncak sukan itu, dan Andrew mengambil alih tunggangan itu pada penghujung 2014. Pasangan itu memenangi acara antarabangsa pertama mereka bersama-sama, Montelibretti CCI3*-L (kini CCI4*) pada April 2015. Dua bulan kemudian mereka memenangi Haras du Pin CCI3*-L (kini CCI4*). Pada tahun berikutnya mereka berada di tempat keempat di Haras Du Pin, ketiga dalam Ballindenisk CCI3* (kini CCI4*) dan pada 2017 mereka berada di tempat ketiga di Montelibretti.

  Andrew berkata 15 November menandakan “tarikh yang tidak dapat dilupakan” kerana ia adalah hari lahir “Mr Pocket Rocket” dan tarikh pesta persaraan Algebra diadakan pada 2017, ketika dia berusia 20 tahun.

  “Pada hari lahirnya yang ke-25, perjalanannya berakhir dan dia meninggal dunia di ladang John dan Julia yang indah, di mana dia telah mengasuh kuda-kuda muda itu sehingga akhir,” katanya.

  “Dia sememangnya watak yang paling istimewa dan saya amat berterima kasih kepadanya. Kami mempunyai masa yang menakjubkan bersama dan beberapa keputusan yang cukup luar biasa. Saya sangat bertuah untuk mengambil alih tampuk daripada pelajar saya yang paling hebat, Natalie Blundell. 2015 adalah ‘tahun kami’, menang di Montelibretti dan Haras du Pin.”

  Andrew menambah bahawa pada 15 November, dia dan isterinya Stefanie telah mengatur untuk mengejar John dan Julia, yang juga memiliki Byebye Brisquenouille, seekor kuda betina berusia 11 tahun yang bersaing di peringkat dua bintang dengan Andrew.

  “Adalah wajar kami berada di sana untuk mengangkat gelas bersama mereka dan berkongsi kenangan tentang kuda kecil yang paling menakjubkan ini, yang telah menyentuh semua hati kami dan memberi kami semua pengalaman dan kenangan yang paling indah,” katanya.

  “Terima kasih Sam. Anda akan sentiasa menyimpan tempat yang sangat istimewa di hati saya.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *