Peringatan untuk Kolam Memancing Ais

Memancing kolam boleh menjadi pembina keyakinan yang hebat untuk pemancing dari semua peringkat umur dan tahap kemahiran. Kanak-kanak suka kolam kerana kepekatan ikan kooperatif yang umumnya lebih tinggi seperti bluegill. Pemancing yang berpengalaman juga menggunakan kolam apabila menguji gewang atau teknik yang tidak dikenali. Oleh kerana masa yang terhad dengan ais selamat, kolam pancing ais adalah cara yang baik untuk menghilangkan karat peralatan memancing ais.

Ais hendaklah sekurang-kurangnya 4 inci untuk menahan pemancing, jadi jangan terlalu risau untuk keluar dalam kesejukan. Biarkan ais tumbuh seketika, dan kemudian teruskan dengan berhati-hati. Jaket keselamatan, pemetik ais dan rakan, yang cukup pengembaraan untuk menahan sejuk, adalah antara petua memancing ais yang bijak.

Prospek memancing ais tempatan anda tidak perlu terlalu besar. Mana-mana ikan adalah menyeronokkan melalui ais, terutamanya apabila anda mengalami sedikit demam kabin. Anda mungkin terkejut dengan kolam yang biasanya dilalui apabila mencari ikan yang lebih besar semasa musim panas.

Adalah idea yang baik untuk mengecilkan saiz semasa memancing ais dengan menggunakan tali pancing yang lebih nipis, ringan dan mata kail yang lebih kecil. Secara tradisinya, umpan terbaik untuk bass, melalui ais atau tidak, adalah ikan kecil dari beberapa jenis seperti ikan kecil fathead atau kilau emas. Jika anda tidak menjumpai ini di kedai umpan memancing ais tempatan anda, terdapat kemungkinan besar burung merayap malam berada di dalam peti sejuk pemilik untuk mendapatkan Pelan B yang dihormati.

Elektronik berguna untuk mengetahui tempat memancing, terutamanya di perairan yang lebih besar tetapi untuk kolam pancing ais, sememangnya tidak begitu jauh untuk ikan bergerak. Mulakan dengan menjatuhkan umpan ke dalam besen yang paling dalam. Ikan sering dikumpulkan bersama dalam air dalam. Walau bagaimanapun, ia mungkin digantung di bahagian bawah supaya anda boleh membentangkan umpan anda pada pelbagai kedalaman dalam lajur air. Setelah gigitan dikesan, jejaki kedalaman yang tepat. Ini boleh dicapai dengan hentian bobber atau dengan mengira bilangan lilitan pada kekili.

Kolam agak cetek daripada tasik jadi apabila anda membuat lubang, bunyi bising mungkin menakutkan ikan. Kesabaran adalah penting kerana walaupun anda berada di tempat memancing ais yang betul, gerimit ais berkuasa gas yang bising atau mesin pengisar boleh membuatkan ikan tersekat-sekat. Seperti petua memancing kolam air terbuka, kadangkala anda hanya perlu membiarkan ikan berehat dan pulih. Jika ikan malas pada mulanya, mungkin semak semula lubang secara senyap-senyap selepas menggunakan bahagian lain peralatan kolam pancing ais: termos coklat panas.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *