Peringatan Senarai Semak Peralatan Keselamatan Bot

Musim panas semakin menghampiri dan masa di atas air pasti menjadikan “kekili kemuncak” kenangan musim panas. Untuk memastikan lawatan ini diingati untuk rekreasi yang menyeronokkan dan bukan kerana beberapa isu keselamatan yang tidak diingini, semak senarai semak peralatan keselamatan bot anda. Jika anda tidak mempunyai senarai semak peralatan keselamatan berperahu, buat senarai semak sekarang. Tergesa-gesa berebut barang pada hari perjalanan bot boleh bermakna kelewatan tertunda atau mungkin juga membahayakan anda dan penumpang anda.

Bot datang dalam pelbagai bentuk dan saiz jadi tidak ada satu senarai semak peralatan keselamatan untuk bot. Sebagai contoh, bot kurang daripada 16 kaki panjang mungkin mempunyai keperluan yang berbeza daripada bot yang lebih panjang. Saiz badan air di mana bot dikendalikan juga merupakan faktor. Untuk badan air yang besar, semak senarai semak peralatan keselamatan bot Pengawal Pantai. Tidak kira apa bot atau air, berikut adalah beberapa item yang membuat sebarang senarai semak peralatan keselamatan bot.

1. Jaket Penyelamat

Juga dikenali sebagai PFD, perlu ada jaket keselamatan disediakan untuk setiap penumpang. Sesetengah pemilik bot melabur dalam pelbagai jenis untuk membolehkan pelawat; anak-anak saya mengambil peranti terapung peribadi mereka sendiri setiap kali mereka menaiki bot dengan orang lain untuk memastikan mereka mempunyai peranti yang sesuai dan dalam keadaan baik.

2. Peranti Isyarat

Untuk bot yang lebih kecil, mendapatkan perhatian yang berguna mungkin semudah wisel. Untuk bot yang lebih besar, badan air yang lebih besar, suar isyarat mungkin diperlukan.

3. Kit Pertolongan Pertama

Semua orang di atas kapal perlu tahu di mana kit itu berada. Walaupun semasa perjalanan kayak solo, sediakan versi penjimatan ruang yang berguna. Juga, semak tarikh luput dan kualiti kandungan kerana ia mudah diabaikan setiap musim.

4. Telefon Bimbit

Beberapa bentuk komunikasi elektronik adalah peralatan keselamatan yang berharga. Simpan dalam bekas kedap air sekiranya bot kecil anda terbalik. Bot yang lebih besar harus mempunyai radio VHR juga.

5. Tali Tambahan

Selain berguna untuk pelbagai senario keselamatan, tali tambahan boleh membantu anda ditarik atau membolehkan anda menunda bot lain yang menghadapi masalah.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, senarai semak peralatan keselamatan bot ini tidak termasuk. Senarai semak keselamatan untuk bot yang lebih besar akan termasuk item seperti alat pemadam api, bendera isyarat dan, jika padam pada waktu malam, pencahayaan yang betul. Walau bagaimanapun, asas-asas di atas perlu diperiksa dan bersedia untuk pergi untuk keseronokan anda, masa selamat di atas air.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *