Perhatikan Pemberi Makanan Anda Untuk Dua Burung Jarang

Grosbeak petang, Januari 2013 (foto oleh Steve Gosser)

21 November 2022

Pada bulan September Ramalan Winter Finch Rangkaian Penyelidikan Finch meramalkan bahawa grosbeak petang dan siskin pain akan mengganggu ke selatan musim sejuk ini. Pada minggu lepas Makluman Burung Langka Pennsylvania melaporkan 55 kemunculan grosbeak petang dan 11 siskin pain di negeri ini. Ada yang berada di barat Pennsylvania sekarang dan kedua-duanya adalah pemakan benih supaya anda mungkin melihatnya di tempat makan anda. Inilah yang perlu dicari.

Grosbeak petang (Coccothraustes pada waktu petang)

Grosbeak petang ialah burung finch besar besar, lebih besar daripada kardinal utara, yang berbentuk seperti grosbeak dada mawar. Jantan berwarna kuning terang dengan aksen hitam dan tompok sayap putih. Apabila anda melihatnya di tempat makan anda, anda akan jatuh cinta.

Grosbeak petang lelaki (foto dari Wikimedia Commons)
Grosbeak petang lelaki dilihat dari belakang (foto dari Wikimedia Commons)

Betina dan jantan yang belum matang tidak begitu menarik tetapi masih cantik. Dalam cahaya terang mereka kelihatan seperti burung kutilang emas yang besar dengan leher yang gemuk dan paruh yang besar.

Grosbeak malam lelaki atau perempuan tidak matang (foto dari Wikimedia Commons)

Pada hari kelabu betina dan tidak matang kelihatan menjemukan tetapi tidak dapat disangkal untuk saiz dan paruhnya yang besar.

Grosbeak malam wanita/tidak matang (foto dari Wikimedia Commons)

Grosbeaks petang suka biji bunga matahari jadi simpan beberapa di tangan untuk menarik mana-mana yang mungkin terbang. Peta PA ini menunjukkan tempat grosbeak petang telah dilaporkan dalam eBird bulan ini hingga 20 Nov.

Penampakan grosbeak petang di Pennsylvania dan kawasan sekitarnya, 1-20 Nov 2022 (peta daripada eBird)

Sisik pain (Pine tulang belakang)

Siskin pain menyerupai burung kutilang rumah betina tetapi berwarna perang hangat (bukan coklat kelabu) dan mempunyai paruh runcing tajam dengan sentuhan kuning samar pada sayapnya. Mereka sering bergaul dengan goldfinches.

Siskin pain di feeder dengan goldfinch Amerika (foto oleh Lauri Shaffer)

Mereka suka niger pada penyuap dan menarik biji dari kon alder dan arborvitae.

Siskin pain menikmati biji dalam kon alder (foto dari Wikimedia Commons)

Walaupun bersaiz kecil, siskin pain bersungguh-sungguh mempertahankan hinggap penyuap mereka terhadap burung lain. Di sini seseorang menjerit pada burung finch jantan.

Pine siskin menjerit pada burung finch rumah (foto oleh Tom Moeller)

Pastikan penyuap niger anda penuh dan lihat dengan teliti burung kutilang emas itu. Peta PA ini menunjukkan tempat siskin pain telah dilaporkan dalam eBird bulan ini hingga 20 Nov.

Penampakan siskin pain di Pennsylvania dan kawasan sekitarnya, 1-20 Nov 2022 (peta daripada eBird)

Perhatikan penyuap anda untuk dua burung yang jarang ditemui. Anda mungkin bertuah!

(gambar oleh Steve Gosser, Lauri Shaffer, Tom Moeller dan daripada Wikimedia Commons, peta daripada eBird; klik pada kapsyen yang dipautkan untuk melihat kapsyen asal)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *