Perdebatan kekang berganda berterusan – seperti yang dikatakan oleh jawatankuasa pakaian FEI

 • Jawatankuasa dressage FEI “memihak” untuk mewajibkan double bridle di peringkat teratas grand prix antarabangsa – sambil perdebatan diteruskan.

  Saranan suruhanjaya etika dan kesejahteraan bebas FEI untuk menjadikan kekang berganda sebagai pilihan dalam dressage grand prix – dan merangsang pilihan dalam mana-mana disiplin FEI – terserlah apabila International Dressage Riders Club (IDRC) dan International Dressage Trainers Club (IDTC) menerbitkan surat dengan tegas. menentang cadangan itu (berita, 6 Okt).  Surat itu, yang sejak itu telah dialih keluar daripada laman web kumpulan itu, menimbulkan pandangan termasuk pendapat mereka bahawa penentangan terhadap kekang berganda berpunca daripada “kekurangan pemahaman” tentang bagaimana dan mengapa ia digunakan, bahawa kekang dan taji berganda digunakan dengan betul membolehkan penunggang. untuk memberikan bantuan yang ditakrifkan, dan menjadikannya pilihan akan “tiada kesan positif terhadap kebajikan kuda”. Sebagai tindak balas, FEI berkata cadangan itu adalah sebahagian daripada proses perundingan yang berterusan – dan laporan interim akan dibentangkan pada perhimpunan agung bulan depan.

  Perkara itu terus menjadi perbincangan dan dalam kemas kini pada 14 Oktober, FEI memberi H&H maklumat lanjut tentang bagaimana cadangan itu timbul. Jurucakap FEI berkata suruhanjaya etika dan kesejahteraan bermesyuarat pada Ogos dan bersetuju untuk mengemukakan enam cadangan mengenai “aspek teknikal/sukan, dan penyelidikan dan pendidikan” kepada FEI. Cadangan teknikal/sukan telah dikongsi dengan jawatankuasa teknikal, dan pada 20 September jawatankuasa dressage membincangkan cadangan tersebut, di mana ia telah menekankan bahawa di bawah peraturan semasa, kekang berganda adalah pilihan sehingga tahap CDI2* – tetapi wajib di CDI3* dan ke atas.

  “Perubahan ini, yang diperkenalkan pada 2019, mencerminkan kemajuan dalam tahap kemahiran atlet dan latihan kuda daripada tahap rendah dan sederhana kepada tahap prestasi tertinggi,” kata jurucakap itu.

  “Jawatankuasa dressage memihak untuk mengekalkan wajib dua kekang di peringkat grand prix.”

  Jurucakap itu menambah bahawa laporan akhir telah dibentangkan kepada lembaga FEI, dan pada 14 Oktober cadangan telah dikemukakan kepada persekutuan kebangsaan dan pihak berkepentingan, sebelum perbincangan di perhimpunan agung.

  Semasa perbahasan berterusan, H&H mendapatkan pendapat mengenai cadangan daripada pihak berkepentingan.

  Minggu lalu presiden IDRT David Hunt menulis kepada H&H (surat, 13 Oktober) selepas organisasi “mendengar beberapa reaksi” terhadap surat IDRC dan IDRT. Beliau berkata penentangan organisasi terhadap cadangan itu adalah berdasarkan aspek “pilihan”, dan berkata ia dikemukakan sebagai “memajukan kebajikan kuda” – tetapi jika sesuatu dianggap berbahaya, dia percaya ia harus diharamkan. Beliau menambah bahawa “isu kebajikan dan sukan tidak boleh dikelirukan”.

  Dia kemudian memberitahu H&H menjadikan kekang dua sebagai pilihan ialah “cerun licin”.

  “Menunggang kekang ganda dan taji adalah tradisi, tetapi ia juga merupakan perkara yang sangat mahir. Apa yang membimbangkan saya ialah jika mereka cuba membodohkan segala-galanya; anda membenarkan lebih ramai orang untuk bersaing, tetapi anda merendahkan tahap persaingan,” katanya.

  “’Kebajikan’ digunakan sebagai pelarian kerana ia menarik perhatian orang ramai. Jika [the ethics and wellbeing commission] anggap kekang berganda adalah isu kebajikan, maka kita tidak sepatutnya menggunakannya.”

  Encik Hunt, yang berkata dia tidak menyedari surat itu telah diturunkan, menambah bahawa sukan itu “tegas dalam melindungi kuda”.

  “Kami mempunyai steward di tempat dan kami sangat ketat dalam bit yang dibenarkan untuk kami gunakan, tidak seperti sukan lain di mana mereka mempunyai variasi yang besar. Kuda-kuda kami dijaga sebegitu tinggi, dan saya berjuang untuk mencari sebab mereka terus memilih dressage,” katanya.

  “Sekiranya kita mula membenarkan perkara itu berlaku, maka kita akan membosankan keseluruhan kecemerlangan sukan ini. Itulah yang menjadikannya sangat cantik, kerana kuda berada di dalam kereta sendiri dan mereka tidak menyokong dan bersandar pada sedikit, yang boleh mereka lakukan dalam snaffle.

  “Kami sentiasa memastikan bahawa kami mempunyai kebajikan sebagai objektif utama kami. Kami terbuka dan meminta pendapat orang ramai – tetapi saya tidak mahu sukan kami diheret oleh sebilangan kecil orang yang berpendapat bahawa kuda itu hanya perlu berada di padang ragut.”

  Penunggang pakaian Ireland Dane Rawlins, yang berada di lembaga IDTC, bersetuju dengan Encik Hunt bahawa ia adalah “isu sukan, bukan isu kebajikan”.

  “Lambang menunggang grand prix antarabangsa adalah untuk menghasilkan kuda dengan standard tertinggi dengan tack klasik. Kuda grand prix saya lebih baik dalam snaffle daripada double, kadang-kadang lebih sukar untuk menunggang double, tetapi ia bukan isu kebajikan,” katanya.

  “Sebahagian daripada pencapaian dressage antarabangsa adalah melakukan sesuatu dengan betul dan baik dengan kuda anda. Persepsi bahawa memakai kekang berganda adalah cara biadab untuk mengawal kuda adalah sesat.”

  Persekutuan kebangsaan Belanda bersetuju dengan membuat kekang berganda sebagai pilihan – dan meletakkan cadangan ini kepada FEI semasa semakan peraturan berkala tahun ini. Pada masa jawatankuasa dressage FEI menjawab bahawa kekang berganda harus kekal pada CDI3* dan ke atas, “kerana ini adalah tahap persaingan tertinggi”.

  “Kebajikan kuda adalah keutamaan nombor satu kami. Oleh itu kami mengemukakan beberapa cadangan dalam semakan peraturan tahun ini yang menggariskan perkara ini,” kata Irish Boelhouwer, pengurus prestasi tinggi persekutuan itu. H&H.

  “Tiada alasan yang sah untuk mewajibkan kekang berganda. Jika penunggang berpendapat kudanya akan beraksi lebih baik dalam snaffle, mengapa tidak biarkan mereka? Semua orang boleh terus menunggang dengan kekang berganda jika mereka fikir ia paling berkesan. Juri masih melihat semua penanda yang sama tanpa mengira kekang mereka. Kami telah memberi pelumba di Belanda pilihan ini dalam tempoh 15 tahun yang lalu dan langsung tiada masalah, begitu juga dengan penggunaan taji. Adalah mengecewakan bahawa cadangan ini ditolak tanpa sebarang hujah yang kukuh”.

  Pelumba pakaian Olimpik Laura Tomlinson memberitahu H&H dia merasakan ia bukan isu “hitam dan putih”.

  “Anda boleh bertindak balas pada banyak peringkat; ada pihak kebajikan, pihak sukan, dan pihak tradisional,” katanya. “Ada kuda yang lebih selesa dalam kekang, bukan kerana apa yang penunggang lakukan, tetapi kerana bentuk mulut mereka. Saya pasti mempunyai kuda yang saya lebih suka menunggang dalam snaffle.

  “Saya tidak tahu sama ada saya fikir ia patut atau tidak harus menjadi pilihan, tetapi saya fikir perlu ada perdebatan yang sihat dan kita harus mengemukakan alasan untuk dan menentang.”

  Pemenang pingat dunia dan Eropah Michael Eilberg memberitahu H&H hujah datang kepada keutamaan kuda dan penunggang.

  “Orang yang mempunyai kuda yang gembira dalam double akan gembira untuk mengekalkan peraturan, dan orang yang mempunyai kuda yang mereka harap mereka boleh menunggang snaffle ingin peraturan itu diubah,” katanya.

  “Saya sendiri pernah mengalaminya di mana seekor kuda tidak suka beregu dan tidak memberikan tunggangan yang begitu mudah, dan tunggangan itu mungkin tidak sehebat itu, jadi pilihan-pilihan itu meminjamkan diri saya fikir mungkin untuk menunggang yang lebih baik jika berganda. adalah pilihan – tetapi saya bersetuju dengan David Hunt bahawa ini adalah isu sukan, bukan isu kebajikan.”

  Pelumba pasukan British Richard Davison memberitahu H&H adalah “memalukan” bahawa kerja suruhanjaya etika dan kesejahteraan mempunyai “permulaan yang malang” ini.

  “Ini jelas menunjukkan bahawa FEI perlu membawa pihak berkepentingan bersama mereka dalam sebarang langkah dasar, dan kita perlu bekerjasama. Bagi saya, isunya ialah kurangnya kerjasama dan komunikasi dengan pihak berkepentingan sebelum cadangan dibentangkan kepada FEI,” katanya.

  “Kami perlu bekerjasama dengan suruhanjaya itu kerana perkara suruhanjaya itu bukan sahaja untuk memutuskan isu kesejahteraan, tetapi adalah untuk melindungi penggunaan kuda dalam sukan – yang merupakan matlamat yang sangat dipuji.”

  Encik Davison menambah bahawa kekang berganda yang menjadi pilihan pada peringkat grand prix adalah “bukan sesuatu yang baru” – ia adalah pilihan di peringkat kebangsaan di beberapa negara termasuk UK.

  “Kita semua tahu beberapa ekor kuda akan mendapati sedikit di dalam mulut mereka lebih selesa daripada dua – itulah sebabnya anda akan melihat ramai penunggang terkemuka melatih kuda yang sedang naik daun dalam snaffle atau beregu dan mereka menukarnya, jadi saya tidak benar-benar merasakan ia adalah perlu untuk mula pergi ke dalam lubang arnab tentang apa yang beregu dan snaffles lakukan dan tidak lakukan,” katanya.

  “Prinsip kekang berganda sebagai pilihan sudah tertanam dalam peraturan FEI, semua yang mereka bincangkan ialah melanjutkannya kepada CDI3* dan ke atas.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *