Perbezaan Antara Lesen Bot & Pendaftaran Bot

Perbezaan antara lesen menaiki bot dan pendaftaran bot adalah mudah. Lesen menaiki bot diperoleh apabila seseorang berjaya menamatkan kursus pengajian yang mengajar mereka cara mengendalikan bot dengan betul. Pendaftaran bot menjejaki pemilikan bot, sejak ia dibuat sehingga kini. Pendaftaran diperlukan oleh undang-undang.

Sehingga beberapa tahun yang lalu, menaiki bot tidak dikawal selia seperti memandu kenderaan. Malah, hanya beberapa negeri yang secara rasmi memerlukan lesen sedemikian untuk orang dewasa. Bagi kanak-kanak di bawah umur 18 tahun, mengambil kursus diperlukan untuk golongan muda mengendalikan bot. Sikap santai terhadap orang dewasa itu telah berubah sejak dahulu. Tidak seperti sebelum ini, walaupun mudah, memahami perbezaan antara lesen bot dan pendaftaran bot adalah penting.

Oleh itu, lesen menaiki bot mengajar orang ramai bersama keselamatan bot. Pelajar belajar tentang peraturan jalan raya, cara membaca carta nautika, cara menggunakan radio marin, dan seumpamanya. Ia adalah kemahiran keselamatan air yang penting, dan apabila pengetahuan itu meningkat, bilangan kemalangan berkurangan. Walaupun anda seorang pelayar veteran, masuk akal untuk anda mengikuti kelas dengan salah seorang anak anda. Dalam kebanyakan keadaan, diskaun ditawarkan untuk insurans bot juga.

Jenis bot yang memerlukan pendaftaran berbeza mengikut negeri. Semak dengan , tetapi dalam kebanyakan keadaan, bot dayung, kanu, kayak dan juga bot layar kecil tidak perlu didaftarkan. Bot bermotor, kapal komersial dan bot layar yang lebih besar adalah. Untuk sekian lama, perahu peribadi (seperti Jet Ski atau basikal basah) tidak memerlukan pendaftaran, tetapi banyak negeri telah menukar kedudukan mereka dan memerlukan mereka didaftarkan. Bawa bersama bukti pemilikan, bil jualan, bukti pembayaran pengambilan jualan negeri dan yuran pendaftaran dan hak milik yang sesuai. Untuk memperbaharui pendaftaran anda, anda boleh pergi ke pejabat pelesenan. Atau anda boleh mendaftar bot anda dalam talian.

Masih awal musim, jadi dapatkan lesen dan pendaftaran anda. Kemudian apa yang anda perlu lakukan ialah memikirkan tempat untuk menaiki bot dan memancing. Itulah bahagian yang menyeronokkan.


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *