Perbezaan Antara Cat dan Kuda Pinto

Orang sering memanggil kuda dua warna Paint dan Pintos. Walaupun istilah sering boleh ditukar ganti, terdapat satu perkara yang penting perbezaan antara kuda Paint dan Pinto.

Mari kita panggilnya “Pinto” dan bukannya “Cat”, yang tidak selalu betul. A Paint boleh mengesan keturunannya kepada Quarter Horse dan Thoroughbred. Itulah sebabnya Paint adalah baka manakala pinto ialah istilah yang menerangkan warna.

berbeza antara cat dan kuda pinto

Perbezaan Antara Cat dan Kuda Pinto

Cat ialah baka sebenar kuda.

Seperti Cat, kuda Pinto mempunyai warna kot, biasanya tompok putih dengan warna lain. Perbezaannya ialah Pinto boleh terdiri daripada mana-mana baka kuda. Sementara itu, kuda Paint adalah baka kuda yang unik.

Walaupun Kuda Cat Amerika mempunyai corak tompok pinto, ia juga mesti mempunyai silsilah yang disahkan. Di samping itu, mereka dikehendaki mempunyai keturunan Kuda Suku atau Tulen untuk melayakkan diri di bawah piawaian baka semasa. Dengan kata lain, semua kuda Paint adalah pintos, tetapi anda tidak boleh memanggil setiap pinto sebagai Paint.

Itu tidak bermakna istilah itu tidak betul. Kuda belang dirujuk dengan betul sebagai kuda pinto jika bulunya mempunyai warna seperti tampalan. Jika anda mengenal pasti kuda itu dengan cara yang sama seperti harimau bintang atau Dalmatian, ia sering dianggap sebagai Appaloosa dan bukannya pinto.

Seekor kuda hanya boleh dikenal pasti sebagai Cat jika ia mempunyai rupa kuda selaras dengan piawaian American Quarter Horse atau keturunan yang boleh disahkan.

cat kuda

Adakah mungkin untuk mempunyai Pinto atau kuda Paint pepejal?

Memandangkan kuda pinto mendapat nama mereka kerana struktur tertentu kot mereka, pinto tidak boleh berwarna pepejal. Jadi walaupun dua ekor kuda pinto boleh mempunyai anak berwarna pepejal, bayi itu secara teknikalnya bukan pinto. Itu kerana pintos adalah baka warna.

Kuda sukan Pinto

Kuda sukan Pinto

Kuda cat agak berbeza. Tidak semua kuda Paint yang layak mungkin mempunyai corak kot yang mencolok. Tetapi semua kuda dengan pendaftaran sebagai Cat, mereka adalah Cat yang kukuh.

Terdapat faedah pendaftaran mempunyai Cat yang kukuh. Di Amerika Syarikat, yuran pendaftaran adalah sekitar 20% daripada kos pendaftaran umum apabila kuda itu adalah Cat warna pepejal yang disahkan. Di samping itu, mereka menerima jawatan rasmi sebagai kuda Cat, tidak kira apa warna kot yang mereka miliki.

Untuk membungkus,

Apakah perbezaan antara Paint dan Pinto? Jawapannya bergantung kepada pembiakan kuda. Apabila ada keturunan yang betul sebagai kuda Suku atau Thoroughbred, ia boleh menjadi Cat. Jika tidak, kuda itu harus dilihat sebagai pinto dan mungkin baka warna.

Rujukan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *