Peraturan FEI baharu mengenai penyingkiran berkaitan darah dan menunggang berbahaya

 • Peraturan baharu mengenai penyingkiran lompat tunjuk berkaitan darah dan tunggangan merentas desa yang berbahaya adalah antara yang akan diluluskan untuk 2023.

  Pengundian berlaku pada Perhimpunan Agung tahunan FEI di Cape Town (10-13 November), berikutan proses semakan peraturan sepanjang tahun di mana persekutuan kebangsaan dan pihak berkepentingan lain memberi pendapat mereka mengenai cadangan. Draf akhir pergi ke undian dan semua telah diluluskan untuk acara, dressage, dressage para dan showjumping.  Peraturan baharu berkuat kuasa untuk penyingkiran dalam acara lompat, dan mengikuti cadangan daripada persekutuan kebangsaan Sweden selepas gabungan melengkapkan pusingan mereka di Tokyo walaupun kuda berdarah dari hidung. Di bawah peraturan yang dipinda, presiden juri darat, atau jika mereka tiada ahli juri darat yang ditetapkan, boleh membunyikan loceng untuk menghapuskan kombinasi semasa pusingan sedang berlangsung jika diputuskan ia akan “bertentangan dengan prinsip kebajikan kuda” untuk membenarkan gabungan diteruskan – dan penyingkiran ini adalah muktamad dan tidak tertakluk kepada rayuan.

  Cadangan asal dari persekutuan Sweden meminta peraturan untuk menyatakan “Kuda berdarah dari lubang hidung (saluran udara) akan mengakibatkan penyingkiran”, tetapi semasa proses semakan, jawatankuasa lompat FEI berhujah bahawa perkataan perlu lebih luas, dan Penunggang Lompat Antarabangsa Kelab bersetuju.

  “IJRC bersetuju dengan jawatankuasa lompat yang percaya bahawa konsep yang lebih luas melangkaui kes darah yang agak jarang berlaku di lubang hidung diperlukan untuk memberi juri tanah kuasa yang jelas untuk mengambil tindakan jika terdapat kebimbangan kebajikan kuda yang serius,” IJRC berkata.

  Dalam acara, pereka kursus akan mempunyai hak untuk memantau kemungkinan kes penunggangan berbahaya semasa fasa merentas desa dan melaporkannya kepada juri darat, yang akan mengambil keputusan mengenai penyingkiran. Topik ini telah dibincangkan di forum sukan FEI pada bulan April (berita, 12 Mei), di mana pengerusi jawatankuasa acara FEI David O’Connor menekankan bahawa pada hari acara itu, selalunya pereka kursus adalah “orang yang paling berpendidikan tentang, bagaimana kuda melompat”

  “Kami tidak mendapat tindak balas daripada pereka kursus mengenai perkara ini, mereka sangat gembira untuk melakukannya. Untuk memiliki kepakaran mereka saya rasa amat penting,” katanya.

  Pereka kursus acara tidak boleh merasmikan tempat yang sama selama lebih daripada enam tahun berturut-turut di CCI4*-S dan CCI4*-L, termasuk kejohanan, dan selama lebih daripada lapan tahun di CCI5*. Tetapi mereka mungkin merasmikan semula selepas berehat tiga tahun.

  Jangka masa untuk acara MER yang digunakan untuk pengkategorian atlet akan dikurangkan daripada lapan tahun kepada empat tahun berikutan semakan daripada kumpulan pemandu pengurusan risiko FEI dengan EquiRatings. Kategori atlet juga akan dikemas kini mengikut persembahan pada setiap akhir bulan, bukannya dua kali setahun.

  Kuda yang tidak bertanding di pertandingan FEI dalam tempoh 13 bulan perlu melengkapkan acara peringkat rendah untuk bersaing di CCI4* dan ke atas. Untuk bersaing dalam CCI4*-S mereka mesti melengkapkan CCI3*; untuk CCI4*-L mereka mesti melengkapkan CCI4*-S, dan untuk bersaing dalam CCI5* mereka mesti melengkapkan CCI4*-S atau CCI4*-L.

  Dalam dressage, di bawah peraturan baharu – yang mana 91.21% pengundi menyokong – ujian grand prix pendek hanya akan dibenarkan dalam CDI5* atau CDIO5* jika grand prix dijadualkan semasa sesi perdana; hujung tengah hari atau malam, dan apabila terdapat “sekatan yang jelas” pada ketersediaan arena. Pada bulan Mei, lembaga pengarah FEI telah meluluskan pilihan bagi penganjur untuk menawarkan sama ada grand prix standard atau pendek pada kelayakan Piala Dunia.

  Perubahan lain termasuk kategori pertandingan: lawatan kecil, sederhana dan besar telah digantikan dengan penarafan bintang CDI individu – ditambah kriteria kelayakan baharu untuk CDI4* akan dikuatkuasakan, memerlukan kombinasi untuk layak di CDI3* dengan menjaringkan 63% dalam grand prix atau grand harga istimewa.

  Mulai 2023, jika seekor kuda diberhentikan dalam acara gaya bebas, disebabkan cuaca ekstrem misalnya, penunggang kini akan dibenarkan untuk memulakan sama ada dari permulaan ujian atau dari tempat mereka berhenti.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *