Peralatan yang Anda Perlukan untuk Bermula

Memancing mungkin kelihatan seperti sukan yang menakutkan. Apabila ia datang untuk memancing, mempelajari asas-asas terlebih dahulu akan menjadikan anda pemancing yang serba lengkap dan yakin. Anda tidak memerlukan bot besar dan peralatan mewah untuk belajar memancing. Kami memecahkan asas memancing penting untuk pemula.

Asas Memancing untuk Pemula: Joran, Kekili dan Tangkai

Apabila anda mula-mula mula memancing, mempelajari asas peralatan dan tackle mungkin mencabar, tetapi akan menjadi lebih mudah dari semasa ke semasa.

Joran dan kekili adalah alat perdagangan pemancing. Cari kombo joran berputar dan kekili dengan joran aksi ringan hingga sederhana 6′ hingga 7′ dan kekili saiz 1000 hingga 3000. Persediaan ini akan berfungsi untuk kebanyakan senario memancing air tawar atau air masin dalam pantai daripada bass dan trout kepada dram merah dan tarpon kecil. Peralatan memancing untuk pemula boleh didapati di peruncit barangan sukan tempatan anda dan harganya agak murah.

Terdapat dua jenis tali pancing yang popular: monofilamen dan tali jalinan. Monofilamen ujian 6 hingga 10 paun ialah pilihan yang baik untuk pemula kerana ia tahan lama, menghasilkan tuangan yang hebat dan lebih menjimatkan kos. Anda juga memerlukan 10 hingga 20 paun perambut fluorokarbon yang tahan lelasan dan hampir tidak dapat dilihat oleh ikan di bawah air.

Ingat bahawa mata kail yang berkualiti patut dilaburkan. Saiz mata kail bergantung pada saiz umpan anda. Terdapat banyak gaya mata kail dengan faedah yang berbeza, tetapi mata kail bulatan akan berfungsi untuk kebanyakan jenis umpan hidup. Apabila anda belajar memancing, anda akan segera menyedari bahawa benam pukulan belah adalah item penting untuk ditambahkan pada kotak tackle anda. Ia adalah pemberat plumbum kecil yang akan membantu menenggelamkan umpan anda dalam arus deras atau memberi anda jarak dalam balingan anda. Juga, gunakan bobber untuk mengapungkan garisan anda, memberikan umpan anda penampilan yang lebih semula jadi kepada ikan yang lapar. Ia juga merupakan penunjuk gigitan apabila bobber tenggelam di bawah air.

Akhir sekali, tetapi sama pentingnya, umpan hidup atau gewang tiruan adalah yang akan menarik ikan untuk menggigit mata kail anda. Gunakan umpan yang terdapat di tempat anda memancing atau gewang yang menyerupai ikan umpan di kawasan anda.

Asas Memancing untuk Pemula: Alat Penting

Gunakan kotak tackle ringkas dengan berbilang petak untuk memastikan alatan dan tackle anda teratur. Pastikan untuk mengemas pemotong talian kerana ia diperlukan untuk memotong garisan semasa memasang joran anda.

Semasa mengendalikan ikan, sebaiknya gunakan jaring pendaratan untuk mengeluarkan hasil tangkapan anda daripada air untuk mengelakkan kecederaan ikan. Kemudian, gunakan tang hidung jarum untuk mengeluarkan mata kail dengan selamat dan mudah dari mulut ikan.

Asas Memancing untuk Pemula: Lesen Memancing

Beli lesen memancing anda sebelum anda mencecah air. Kebanyakan negeri membenarkan anda melakukannya dengan mudah dalam talian. Setiap negeri mempunyai peraturan yang berbeza jadi pastikan anda membaca sebelum menghantar baris.

Lawati bahagian Cara Memancing kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang asas dan teknik memancing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *