Peralatan Penting untuk Musim Air Keras

Jika anda sudah bersedia untuk mencuba memancing di air keras musim ini, anda boleh mempunyai senarai barangan keperluan memancing ais yang anda perlukan untuk bermula. Walaupun kelihatan seolah-olah anda memerlukan sedikit peralatan memancing ais khusus, anda sebenarnya tidak memerlukan banyak untuk mula menangkap ikan melalui ais pada musim sejuk ini.

Sebelum anda merancang untuk memancing di tasik atau kolam beku, anda pasti ingin membaca petua memancing ais awal musim tentang keselamatan terlebih dahulu. Sebaik sahaja anda membaca tentang asas keselamatan memancing ais, maka anda boleh menyediakan asas peralatan memancing ais anda.

Berikut ialah sepuluh barangan keperluan memancing ais untuk membantu anda mula menangkap spesies seperti hinggap, bluegill dan walleye melalui ais:

  1. Pancing/kekili ais. Kombo memancing ais standard biasanya terdiri daripada joran jigging aksi sederhana berukuran 24 hingga 28 inci yang dipasangkan dengan kekili berputar ringan.
  2. Jig dan umpan hidup. Cacing lilin dan ikan kecil kepala fathead adalah dua umpan hidup terbaik untuk digunakan semasa memancing ais. Anda boleh memasang umpan hidup anda pada cangkuk kosong atau hujung jig anda dengan kepingan umpan hidup.
  3. Tackle terminal. Ini termasuk cangkuk, benam dan pusing. Pastikan anda juga membawa gunting dan playar talian anda.
  4. Elektronik memancing ais. Anda boleh menggunakan elektronik untuk membantu anda mencari dan menangkap lebih banyak ikan. Elektronik ini boleh termasuk sonar dan/atau kamera bawah air.
  5. Alat memancing ais, termasuk gerimit. Anda boleh mendapatkan gerimit tangan, yang memerlukan lebih banyak kerja, tetapi juga lebih mesra bajet.
  6. Pemetik ais yang boleh ditarik balik. Anda harus sentiasa mempunyai sepasang pemetik ais di leher anda. Kebanyakan jaket pengapungan keselamatan musim sejuk juga disertakan dengan pemetik ais. Bersedia untuk menggunakannya untuk menarik diri anda ke atas ais sekiranya anda terjatuh.
  7. kereta luncur. Gunakan kereta luncur untuk membantu anda mengangkut peralatan memancing ais anda.
  8. Senduk ais. Senduk ais adalah penting untuk memastikan lubang pancing anda bersih daripada lumpur. Jika anda mempunyai bajet atau tidak menemui satu, sudu berlubang dari dapur anda akan sesuai.
  9. Baldi, kerusi atau pondok ais. Anda memerlukan sesuatu untuk diduduki semasa memancing ais, jadi pastikan anda membawa baldi atau kerusi. atau sesuatu untuk duduk di dalam supaya anda boleh memancing dengan selesa.
  10. Ketulan ais. Berjalan di atas ais dengan kasut biasa, atau kasut but sahaja, boleh menjadi sangat berbahaya. Kasut dan but biasa tidak mempunyai jumlah daya tarikan yang sesuai untuk rintangan gelincir. Dapatkan sepasang cleat ais yang sesuai dengan kebanyakan saiz but dan pasangkan ais untuk memberi anda daya tarikan tambahan.

Sebagai tambahan kepada senarai gear ini, ingatlah untuk berpakaian mengikut keadaan agar kekal selamat dan hangat di atas ais. Anda perlu membeli pakaian memancing ais yang betul, seperti sut pengapungan memancing ais atau bib, bersama-sama dengan sepasang but kalis air terlindung, sarung tangan dan topi hangat.

Cuaca sejuk tidak bermakna anda perlu berhenti memancing. Anda masih boleh keluar dan menangkap banyak ikan melalui ais selagi anda bersedia dengan senarai barangan keperluan memancing ais ini.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *