Peralatan Memancing Terbang: 9 Keperluan untuk Pemula

Adakah anda ingin belajar memancing dengan peralatan memancing, tetapi tidak tahu apa yang anda perlukan untuk bermula? Berita baiknya ialah anda tidak perlu banyak. Mempelajari cara menerbangkan ikan boleh menjadi lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Malah, anda boleh bermula dengan hanya sembilan keping asas peralatan memancing terbang.

1. Batang lalat

Batang lalat dikategorikan mengikut berat. Berat batang lalat merujuk kepada saiz garisan yang sepadan dengan joran. Sebagai contoh, jika anda bercadang untuk memancing ikan bass largemouth, anda biasanya menggunakan joran terbang 6 atau 7 berat. Memilih joran lalat tidak begitu berbeza dengan memilih mana-mana jenis peralatan memancing lain, anda hanya perlu memikirkan spesies ikan yang ingin anda tangkap.

2. Kekili terbang

Sebagai peraturan umum, batang lalat dan berat gelendong lalat anda harus sepadan. Sebagai contoh, jika anda mempunyai rod bes 7 berat, anda perlu memasangkannya dengan kekili 7 berat. Terdapat juga pakaian pancing terbang dan kekili yang boleh anda beli yang sudah siap dan sedia untuk anda gunakan.

3. Talian terbang

Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih talian terbang yang betul untuk diletakkan pada kekili anda. Anda terutamanya ingin mempertimbangkan berat, tirus dan ketumpatan garis lalat. Berat garisan hendaklah dipadankan dengan joran dan gelendong anda, tirus garisan akan membantu anda melontar dengan lebih cekap dan ketumpatan garisan akan menjejaskan persembahan anda atau cara garisan anda sebenarnya berkelakuan di atas air. Garis terapung dengan tirus ke hadapan berat secara amnya merupakan pilihan terbaik untuk pemula kerana ia lebih mudah untuk dipancarkan.

4. Pemimpin

Anda boleh membeli monofilamen tirus atau pemimpin pancing lalat fluorokarbon dalam pelbagai panjang dan berat. Panjang dan berat terbaik akan bergantung pada keadaan di kawasan tempat anda merancang untuk memancing dan spesies yang anda ingin sasarkan.

5. Tippet

Tippet ialah bahagian baris di hujung ketua anda. Dengan kata lain, bahagian garisan yang melekat pada lalat. Pada perambut tirus, tippet ialah bahagian paling nipis bagi pemimpin.

6. Lalat

Jika anda baru untuk memancing terbang, anda mungkin mahu memastikan perkara mudah dan menggunakan hanya dua atau tiga corak lalat serba boleh. Corak seperti Woolly Bugger, Clouser Deep Minnow dan Dahlberg Diver secara amnya berkesan apabila memancing pelbagai spesies yang berbeza. Anda juga boleh membeli peralatan mengikat lalat dan belajar cara mengikat corak lalat anda sendiri.

7. Line Nippers

Pengimpit talian ialah aksesori pancing lalat yang penting untuk dimiliki jika anda ingin membuat potongan yang licin dan bersih pada perambut atau tippet anda. Kebanyakan penjepit garisan dibuat dengan aluminium dimesin atau rahang keluli tahan karat yang boleh memotong monofilamen atau fluorokarbon dengan mudah. Anda mungkin ingin mendapatkan sepasang yang disertakan dengan jarum terbina dalam untuk membersihkan mata cangkuk yang terhalang. Sesetengah pemancing suka memasukkan sepasang penjepit dengan peralatan mengikat lalat mereka juga. Semasa mengikat, jarum terbina dalam boleh digunakan untuk membersihkan simen kepala atau bahan lalat yang berlebihan dari mata cangkuk.

8. Hemostat

Walaupun ia paling kerap digunakan untuk mengeluarkan lalat daripada ikan kail, hemostat juga boleh digunakan untuk mengerutkan duri anda atau untuk memegang lalat kecil apabila anda perlu mengikatnya semula pada tippet anda.

9. Jaring Pendaratan

Jaring pendaratan bergetah atau silikon akan berguna apabila anda ingin menangkap dan melepaskan ikan anda dengan selamat. Jaring bergetah adalah pilihan bijak dari sudut pemuliharaan kerana ia membantu mengekalkan lapisan lendir pada ikan.

Sekarang setelah anda mengetahui tentang peralatan asas memancing yang anda perlukan untuk memulakan memancing, dapatkan beberapa petua berguna tentang tempat untuk menerbangkan ikan.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *