Peralatan keselamatan memancing di luar pesisir diperlukan oleh setiap bot rekreasi

Keselamatan di atas air adalah prinsip asas berperahu dan memancing. Bagi pemancing air masin yang menerokai luar pesisir, keperluan untuk peralatan keselamatan memancing di luar pesisir meningkat secara eksponen kerana gaya memancing ini melibatkan pelbagai risiko dan keperluan. Adalah penting untuk melengkapkan kapal anda dengan peralatan keselamatan memancing luar pesisir yang betul supaya anda bersedia sekiranya berlaku kecemasan. Berikut ialah senarai peralatan keselamatan memancing luar pesisir yang kritikal untuk membantu anda bermula.

1. Pengawal Pantai AS memerlukan Item Keselamatan

Sebagai pengendali bot, anda bertanggungjawab untuk memastikan kapal rekreasi anda membawa barangan keselamatan bot yang diperlukan seperti peranti pengapungan peribadi, alat pemadam api dan peranti isyarat.

2. Radio Marin VHF

Kemungkinan besar telefon bimbit anda tidak akan mempunyai perkhidmatan luar pesisir dan radio VHF mungkin satu-satunya cara anda menghubungi untuk mendapatkan bantuan. Pasang satu pada kapal anda dan belajar menggunakannya dengan betul.

3. Suar Radio Penunjuk Kedudukan Kecemasan (EPIRB)

EPIRB ialah peranti yang digunakan untuk memaklumkan perkhidmatan mencari dan menyelamat dengan menghantar isyarat frekuensi kecemasan melalui satelit. Pastikan anda mendaftarkan peranti anda sebelum digunakan.

4. Beg parit

Beg parit ialah beg padat dan apung yang diisi dengan peralatan keselamatan memancing luar pesisir yang kritikal (termasuk beberapa item dalam senarai ini!) yang mungkin anda perlukan semasa kecemasan. Ketahui apa yang perlu dibungkus dalam beg parit anda.

5. Peti Pertolongan Cemas

Sertakan bekalan pertolongan cemas asas seperti pembalut, aspirin, kain lap alkohol, kain kasa, salap, dll. Simpan kit dengan menyemak tarikh luput dan menggantikan bekalan seperti yang diperlukan.

6. Perlindungan daripada unsur-unsur

Kemaskan peralatan keselamatan memancing luar pesisir yang akan melindungi anda daripada unsur alam semula jadi untuk tempoh yang berpanjangan. Pelindung matahari, topi, peralatan hujan, cermin mata hitam, chapstick, selimut, dsb.

7. Talian Dok Tambahan

Talian dok boleh digunakan dalam pelbagai tujuan semasa kecemasan seperti menunda kapal, mengikat objek atau menetapkan sauh anda. Simpan tambahan di atas kapal atau dalam beg parit anda.

Memancing di luar pesisir adalah pengembaraan yang bermanfaat. Sediakan dengan sewajarnya supaya anda boleh berehat dan menikmati pengalaman!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *