Perairan Kecil Bagus untuk Memancing Terbang Bot Perut

Walaupun kayak memancing bagus untuk mencari perairan kecil, ada cara lain untuk mencapai perkara yang sama: memancing bot perut. Memancing dengan fly boat, memancing ikan belly boat, memancing ikan trout/memancing crappie/bream fishing bot perut – semuanya boleh dilakukan dan menyeronokkan di kolam, tasik kecil, bahagian perairan yang lebih besar yang dilindungi, perairan terpencil dan anak sungai dan anak sungai yang kecil hingga sederhana.

Bagaimana ia berfungsi

Bot perut ialah tiub apungan kembung yang anda duduki dan bergerak menggunakan kaki yang dilengkapi sirip renang. Digerakkan secara manual, mereka bukan bot dalam erti kata rasmi, seperti yang memerlukan pendaftaran negeri dan memenuhi pensijilan keselamatan industri. Ia ringan, mudah disimpan dan kebanyakannya boleh dinaikkan di tapak.

Senario memancing umum ialah seorang pemancing terapung di atas atau dalam tiub bersalut nilon, memakai wader setinggi dada dan sepasang sirip separa tegar di kakinya. Jenis dan bahan wader berbeza-beza bergantung pada musim dan suhu air. Tiub apungan digerakkan dan diposisikan oleh kuasa kaki, yang membebaskan tangan pemancing untuk melontar dan membolehkan pelarasan kedudukan yang berterusan.

Petua Memancing Bot Perut

1. Gunakan sirip renang yang lebih pendek

Sirip renang hendaklah lebih pendek daripada sirip yang digunakan untuk berenang dan menyelam. Anda mesti bergerak ke belakang dalam sirip hampir sepanjang masa untuk pergi ke mana-mana, dan mereka sukar untuk berjalan di darat atau di dasar tasik yang keruh.

2. Beri perhatian kepada anda backcast

Memandangkan bot perut tenang dan tidak mengganggu, anda boleh mendekati ikan dan perlindungan, yang menjadikan bot perut terbang memancing amat berbaloi. Apabila bot perut terbang memancing anda perlu memberi perhatian kepada backcast anda dan jangan biarkan hujung joran jatuh ke bawah; juga, bot perut rendah ke air memerlukan banyak tuangan gulung, tuangan dua jarak dan tuangan biasa yang lebih pendek.

3. Anda memerlukan apron

Jika bot perut anda tidak mempunyai apron, anda perlu membuat improvisasi, kerana ia adalah mudah untuk mempunyai tempat yang selamat untuk meletakkan sepasang playar, kotak terbang atau barang ringan yang lain.

4. Pakai jaket pancing terbang gaya dada tinggi

Kebanyakan bot perut dilitupi kain pembungkus nilon yang mempunyai beberapa petak untuk penyimpanan gear, tetapi anda mungkin mempertimbangkan untuk memakai jaket pancing terbang gaya dada tinggi (terutamanya jika ia berfungsi sebagai PFD) untuk akses cepat ke kotak terbang atau aksesori kecil.

5. Rancang ke hadapan

Memandangkan anda tidak dapat menampung air yang banyak, anda perlu merancang percutian anda dan memikirkan tempat untuk bermula dan berakhir, serta tempat untuk menumpukan usaha berdasarkan jenis air dan spesies yang anda cari.

6. Tumpukan perhatian pada tempat-tempat penting

Dalam bot perut, anda akan dilayan dengan baik untuk menumpukan perhatian pada tempat-tempat penting, meluangkan masa di tempat-tempat itu, dan mengerjakannya dengan teliti.

7. Selamat dan pakai PFD

Sentiasa peka dengan keselamatan dan pakai PFD. PFD kembung ialah pilihan yang selesa.

Beberapa Kaveat

Tiub terapung kadangkala agak janggal untuk bergerak dan berpusing. Dengan kaki pemancing tergantung ke bawah, mereka cenderung untuk terperangkap dalam atau pada objek. Kuasa kaki tidak memberikan banyak tujahan, dan pengendali bergelut untuk menahan arus yang kuat, angin kencang dan aksi ombak. Mereka boleh berkesan dalam keadaan yang sesuai untuk memancing, tetapi mereka tidak dapat menutup tanah dengan cara yang tepat pada masanya dan berkesan seperti yang boleh dilakukan oleh bot kecil yang dilengkapi dengan motor elektrik.

Namun begitu, bagi pemancing yang tidak mempunyai bot dan aksesori berkaitan bot, mereka menyediakan cara yang baik untuk sampai ke tempat yang tidak boleh dicapai, dan mereka menjemput pengalaman yang ringkas, berbeza dan menyeronokkan yang disesuaikan dengan kadar memancing yang lebih perlahan dan teliti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *