Penyanyi Malam | Nota Burung

Nota Burung®

Penyanyi Malam

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Night sounds, such as crickets and a Great Horned Owl]

Selepas gelap, apabila kebanyakan burung sedang tidur, beberapa burung bernyanyi. Seperti ini Whip-poor-will. [Whip-poor-will song] Whip-poor-will ialah burung malam sejati – memberi makan, mengawan, dan bersarang dalam gelap. [Whip-poor-will song]

Tetapi beberapa burung penyanyi yang aktif pada siang hari juga menyanyi pada waktu malam.

Di Amerika Utara, selama kira-kira seminggu setiap musim bunga, Sembang Dada Kuning menyanyi dalam kegelapan. [Yellow-breasted Chat song] Sembang terutamanya aktif pada waktu siang, tetapi ia berhijrah pada waktu malam. Oleh itu, apabila kebanyakan burung lain senyap, sembang mempunyai peringkat bunyi sebahagian besarnya untuk dirinya sendiri. Ini bermakna lelaki yang menyanyi mempunyai peluang yang lebih baik untuk menangkap telinga pasangan. Sembang juga menyanyikan lagu yang lebih pendek dan bernada rendah pada waktu malam, dengan jurang yang lebih panjang di antaranya. Ia adalah corak yang membawa dengan baik pada jarak jauh.

Sebaik sahaja semua betina tiba untuk musim ini, sembang lelaki menjadi senyap pada waktu malam. Tetapi bukan kehendak Whip-miskin. [Whip-poor-will song]

Adakah anda tahu bahawa anda boleh mendengar BirdNote siang atau malam? Tontonnya di Apple Podcasts atau di tapak web kami, birdnote.org.

Saya Michael Stein.

###
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Editor: Ashley Ahearn
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penolong Penerbit: Mark Bramhill
Pencerita: Michael Stein
Bunyi burung disediakan oleh Perpustakaan Macaulay di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY. Great Horned Owl yang dirakam oleh WR Fish. Whip-poor-will dan Yellow-breasted Chat yang dirakam oleh GA Keller.

© 2014 Tune In to Nature.org Julai 2016/2019 / Ogos 2022 Narator: Michael Stein

ID# lagu-05-2008-07-24 lagu-05c

Penyelidikan dipetik: Canterbury, Jacqueline Lee. Songs of the Wild: Perbezaan Temporal dan Geografi dalam Sifat Akustik Lagu-Lagu Sembang Dada Kuning. Ph.D. Disertasi, Universiti Nebraska, November, 2007.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *