Penurunan nombor corncrake berterusan – Hanya 824 lelaki yang memanggil direkodkan pada tahun 2022

Tinjauan tahunan RSPB Scotland tentang corncrakes merekodkan hanya 824 memanggil jantan pada 2022, berbanding 850 pada 2021, mencerminkan cabaran berterusan yang dihadapi oleh spesies itu. Walaupun penurunan tiga peratus ini lebih kecil daripada beberapa tahun sebelumnya pada pengurangan tahun, ia adalah kesinambungan aliran menurun keseluruhan yang membimbangkan sejak rekod tertinggi 1289 lelaki pada 2014.

Corncrakes dikira di 16 kawasan di Scotland, dengan juruukur mendengar panggilan “crex crex” khas burung jantan. Terdapat perbezaan serantau dalam keputusan tahun ini dengan Inner Hebrides menyaksikan peningkatan sebanyak 3.7 peratus berbanding 2021, tetapi peningkatan ini diimbangi oleh penurunan di kawasan lain termasuk Outer Hebrides yang menyaksikan kejatuhan besar 10.1 peratus.

Corncrakes adalah burung yang sangat sukar difahami yang berhijrah ke sini setiap musim panas dari Afrika. Mereka pernah ditemui di seluruh UK tetapi perubahan dalam amalan pertanian pada abad ke-19 dan ke-20 menyaksikan julat dan bilangannya menguncup kepada hanya beberapa poket terpencil di Scotland.

Corncrake, hak cipta Jim Swalwell, daripada galeri burung selancar

Kelangsungan hidup mereka yang berterusan di sini adalah hasil daripada petani dan peladang yang disokong melalui pembayaran pertanian Kerajaan Scotland untuk menguruskan tanah mereka dengan cara mesra corncrake, seperti menanam tumbuh-tumbuhan untuk menyediakan perlindungan kepada burung, menangguhkan pemotongan dan memotong ladang dari dalam ke luar membenarkan burung yang bersembunyi di dalam tanaman melarikan diri ke tepi.

Dengan perubahan besar kepada sistem pembiayaan pertanian Scotland yang sedang dirundingi oleh Kerajaan Scotland, adalah penting bahawa apa yang muncul akan memberikan sokongan jangka panjang yang lebih baik untuk petani dan peladang untuk menguruskan tanah mereka dengan cara yang memanfaatkan corncrake untuk melindungi spesies di sini serta membantu hidupan liar, iklim dan manusia lain.

Chris Bailey, Pengurus Penasihat RSPB Scotland berkata: “Walaupun keputusan kaji selidik 2022 hanya sedikit pengurangan daripada tahun sebelumnya, ia benar-benar membimbangkan bahawa keseluruhan jumlah corncrake menurun sebanyak satu pertiga sejak 2014. Kami berada di titik penting untuk membantu spesies dan adalah penting bahawa petani dan petani yang tanah mereka bergantung kepada disokong dengan betul.

“Kerajaan Scotland mempunyai cita-cita untuk menjadi peneraju global dalam pertanian mampan dan regeneratif. Ia kini sedang berunding mengenai cadangan yang akan membentuk cara pembiayaan ladang dibelanjakan pada masa hadapan dan berhasrat untuk memperkenalkan undang-undang baharu untuk membolehkannya. Kami menggesa semua orang yang ingin melihat lebih banyak pembiayaan ini digunakan untuk menyokong pertanian mesra alam dan iklim untuk menandatangani petisyen Farm For Scotland’s Future dan maklumkan kepada Kerajaan pendapat anda.

“Memandangkan sistem pembayaran ladang baharu tidak akan dilaksanakan sehingga 2026, Kerajaan Scotland mesti terus menyediakan pembiayaan yang mencukupi untuk sementara waktu untuk Skim Iklim Pertanian-Alam Sekitar yang menyokong pengurusan tanah ladang untuk jagung dan hidupan liar lain.”

Projek Panggilan Corncrake yang diketuai RSPB Scotland disokong oleh The National Lottery Heritage Fund, terima kasih kepada pemain Loteri Nasional. Projek ini dibina berdasarkan kerja berdekad-dekad yang telah dilakukan oleh badan amal pemuliharaan bersama petani dan petani untuk membantu corncrake dengan meneruskan peranan penasihatnya dan melibatkan komuniti tempatan dan orang ramai di seluruh negara untuk mengetahui tentang burung ini dan mendapat inspirasi daripada nasib mereka untuk membantu mereka .

Lebih 25 perjanjian pengurusan dan lebih 280 inisiatif ketuk jagung telah diatur melalui projek untuk petani dan peladang. Bengkel advokasi baru-baru ini yang dikendalikan oleh projek itu melibatkan orang daripada pelbagai organisasi termasuk Kerajaan Scotland, NatureScot, badan pemuliharaan dan petani dan pekebun individu. Ia melihat pembangunan pelan tindakan jangka panjang untuk spesies yang akan melangkaui hayat projek dalam bentuk semasa, yang penting untuk kemandirian corncrake di Scotland.

Operasi: Broken Feather, pameran jelajah yang direka bersama oleh projek dengan sekolah menengah di seluruh Scotland baru-baru ini dibuka di Muzium Dumfries, dan akan melawat tempat di seluruh negara untuk dua tahun akan datang untuk meningkatkan kesedaran tentang corncrakes.

Jane Shadforth, Pengurus Projek – Projek Corncrake Calling berkata: “Sungguh luar biasa untuk melihat betapa bersemangatnya orang untuk menyelamatkan corncrake di Scotland. Daripada komuniti di tengah-tengah populasi kecil jagung kami kepada mereka yang tinggal di tempat lain yang pertama kali menemuinya, begitu ramai orang mendapat inspirasi untuk membantu mereka. Sukarelawan projek kami adalah kumpulan yang hebat, dan kami ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka atas segala usaha mereka. Kami berada di titik penting untuk corncrakes dan adalah penting bahawa rancangan dan amalan yang diperlukan dilaksanakan sekarang untuk memastikan ia masih berada di sini untuk berabad-abad yang akan datang.

Orang ramai boleh menyertai kempen Scottish Environment LINK yang menggesa Kerajaan Scotland untuk membangunkan sistem pembiayaan ladang baharu yang berfungsi untuk alam semula jadi, iklim dan manusia dengan menandatangani petisyen Farm For Scotland’s Future. di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *