Penternakan dan Penternakan Burung di Uruguay berjalan seiring

Nota Burung®

Penternakan dan Penternakan Burung di Uruguay berjalan seiring

Ditulis oleh Camilo Garzón

Ini ialah BirdNote.

Ahli biologi Nicolás Marchand tinggal di Departamento de Maldonado Uruguay, dan bekerja dengan penternak untuk menjadikan penternakan lembu di padang rumput mampan dan serasi dengan pemuliharaan. Satu jenis pendekatan yang memastikan padang rumput sesuai untuk ternakan dan juga membantu burung hos seperti Buff-breasted Sandpiper, yang menghabiskan musim sejuk mereka di sini…

[Buff-breasted Sandpiper, ML 131488]

Nicolás Marchand: Kita adalah negara yang menternak ternakan dalam sistem semula jadi.

Uruguay, Nicolás katakan di sini, adalah sebuah negara yang melakukan penternakan dalam sistem semula jadi. Bukan yang berubah. Ini bermakna, tidak seperti jenis penternakan lain, padang rumput ini masih merupakan ekosistem padang rumput asli yang menawarkan habitat penting untuk burung dan hidupan liar lain. Dan dia sedang berusaha untuk memulihara penternakan daripada pembangunan bandar intensif berdekatan. Dia dan pasukan Manometnya membina hubungan dan melibatkan diri dengan penternak dan agensi pertanian yang beroperasi di antara lagun ini.

Nicolás Marchand: Kami masih mempunyai peratusan yang besar, 60% daripada Uruguay adalah padang semula jadi…

Kami masih mempunyai peratusan besar padang rumput semula jadi dan padang rumput, kira-kira 60% daripada Uruguay, kata Nicolás di sini.

Nicolás Marchand: Tetapi kita telah kehilangan banyak dalam masa yang sangat singkat, bukan? Kemudian…

Tetapi ramai yang telah hilang dalam tempoh yang singkat. Dia mahu terus meningkatkan hubungannya dengan penternak, memulihkan padang rumput dan mencipta amalan pengurusan yang memberi manfaat kepada burung pantai musim sejuk – semuanya untuk mengelakkan kehilangan lebih banyak ekosistem penting ini.

Rancangan ini adalah sebahagian daripada siri penyelidikan pemuliharaan burung pantai Manomet, dan ia juga tersedia en español — lawati tapak web kami, BirdNote dot org, untuk mengetahui lebih lanjut. Saya Camilo Garzón.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Editor Skrip: Camila Kerwin dari Rough Cut Collective
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Buff-breasted Sandpiper ML 131488 dirakam oleh G. Vyn, dan Soundscape Xeno Canto 200500 dirakam oleh A. Riccetto.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Oktober 2022
Narator: Camilo Garzon

ID# manomet-06-2022-10-11 manomet-06

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *