Penstrim Euro: Membeli, mengikat dan memancing ‘jig bomb’ | Majalah Hatch

Taktik euro-nymphing telah menjadi popular di kalangan nelayan lalat atas pelbagai sebab. Coraknya mudah diikat, rekaan dan tuangan adalah mudah dan, yang paling penting, lalat mencapai kedalaman lebih cepat daripada mana-mana taktik nymphing lain. Apabila ia datang untuk memancing di bawah permukaan, kedalaman adalah yang terpenting—dan selalunya boleh membuat perbezaan antara hari biasa-biasa di atas air dan hari yang hebat. Mentor saya Joe Humphreys suka mengatakan bahawa perbezaan antara nimfer yang baik dan nimpher yang hebat adalah satu pukulan berpecah. Dalam erti kata lain—yang membuat lalatnya masuk ke zon mogok secepat mungkin dan mengekalkannya di sana semasa pembentangan. Apabila ia berkaitan dengan pemancingan streamer (pendekatan bawah permukaan lain), membawa lalat anda ke zon mogok—mendalamkannya—sama pentingnya. Itulah sebabnya, hari ini, saya lebih kerap memancing jig streamer di pelantar Euro saya berbanding menggunakan taktik streamer tradisional seperti yang melibatkan garisan tenggelam dan pita artikulasi. Walaupun saya masih dapat digunakan untuk reka bentuk strim tradisional, saya dijual pada penstrim jig memancing untuk sebahagian besar memancing penstrim saya.

Berikut adalah kualiti yang saya cari semasa membeli atau mengikat pita jig.

Cangkuk

Keutamaan cangkuk saya adalah untuk cangkuk jig pertandingan yang besar, tanpa barbles, yang membolehkan manik tungsten bersaiz besar diletakkan. Saya sedang menggunakan Cangkuk Fulling Mill FM5045 dalam saiz 8 dan 10, yang membolehkan saya mengikat strim jig panjang 1-3”—saiz dan panjang yang sesuai untuk perairan rumah saya. Mata kail ini nipis jarum, satu keperluan apabila memancing jig dengan kebanyakan joran nimfa Euro, yang mempunyai hujung lembut. Dalam memancing streamer tradisional, kebanyakan pemancing diajar untuk menanggalkan set lalat dengan tangan tali mereka. Tetapi selalunya, apabila memancing pelantar Euro, hujung joran digunakan untuk menetapkan mata kail, sama seperti yang anda lakukan semasa memasang mata kail semasa Euro-nymphing. Batang yang lebih panjang dengan hujung yang lebih lembut lebih bengkok semasa cangkuk. Lebih besar lenturan dalam joran, lebih sedikit daya yang dicipta untuk menetapkan cangkuk, menjadikan mata cangkuk nipis dan tajam sebagai prasyarat untuk berjaya.

Ingat, semakin tebal mata kail-lebih banyak tenaga yang diperlukan untuk memasukkan mata kail ke dalam mulut ikan. Inilah sebabnya saya menggunakan cangkuk seperti Fulling Mill’ss FM5045 dan bukannya mata kail jig plumbum yang telah dibentuk sebelumnya, kerana kebanyakan mata kail ini mempunyai diameter hampir dua kali ganda, dan memerlukan lebih banyak daya untuk mengikat mata kail ke dalam mulut ikan. Jika anda berjigging dengan joran lalat yang lebih pendek dan kaku, maka keperluan mata kail nipis tidaklah begitu relevan. Jika anda memancing ikan trout bersaiz trofi maka anda perlu menggunakan bukan sahaja mata kail yang lebih tebal tetapi juga joran lalat yang lebih berat. Walau bagaimanapun, saya mendapati joran euro 11′ 3wt saya digabungkan dengan cangkuk FM5045 Fulling Mill (atau serupa) adalah lebih daripada mencukupi untuk trout saiz purata yang saya temui di PA pusat.

Terbang George Daniel's Sculp Snack Euro Streamer

Skulp Euro Streamer George Daniel’s Sculp Snack (foto: George Daniel).

Manik

Manik tungsten bersaiz besar menawarkan kedalaman dan kawalan. Apabila pemancing Euro streamer, pilihan saya adalah memancing streamer jig berat yang berlabuh dekat dasar sungai manakala saya menggunakan hujung joran untuk memegang streamer pada kedalaman yang dikehendaki. Satu ciri utama untuk kekal berhubung dengan penstrim anda semasa pembentangan jigging atas dan bawah ialah memastikan barisan/pemimpin ketat semasa keseluruhan proses. Saya mahu streamer cukup berat untuk mengekalkan ketegangan sepanjang pembentangan. Sepanjang pembentangan, saya mengangkat dan menurunkan lalat dengan hujung joran, dengan sedikit kelonggaran semasa pergerakan jigging. Jika anda tidak merasakan ketegangan yang berterusan dengan anda, anda mungkin memerlukan lalat yang lebih berat. Anda juga boleh menambah pukulan belah kecil dekat dengan kepala jig untuk mendapatkan berat tambahan dan bukannya beralih kepada lalat yang lebih berat.

Kreelex Minnow milik Chuck Kraft

Kreelex Minnow milik Chuck Kraft (foto: George Daniel).

Bahan-bahannya

Gunakan bahan semula jadi dan sintetik yang menumpahkan air. Pada masa lalu saya akan menggunakan bahan seperti bulu dan arnab pada jig streamer saya, dengan pemikiran bahan ini menyerap air untuk membantu menenggelamkan corak. Walaupun bahan ini membantu dalam menenggelamkan lalat, ia datang pada kos yang tinggi dengan memperkenalkan seretan semasa pembentangan. Apabila pemancing Euro streamer, serangan tidak selalunya sengit, di mana ikan memukul lalat dengan kuat sehingga terasa seperti joran tercabut dari tangan anda. Sebaliknya, serangan selalunya lembut, di mana anda hanya merasakan sedikit ketegangan semasa pembentangan.

Apabila memancing dengan bahan seperti bulu dan arnab, anda boleh berasa seperti anda menyeret stoking basah ke dalam air, menghilangkan sensitiviti anda semasa pembentangan. Sebaliknya, saya lebih suka menggunakan bahan yang menumpahkan air, membolehkan corak meluncur dan meluncur melalui air dengan sedikit atau tiada seretan. Saya menggunakan kebanyakan bahan sintetik untuk mencapai ini, tetapi bahan semula jadi seperti bucktail dan marabou adalah pilihan yang sangat baik untuk mencapai persembahan yang lancar dan gelongsor. Menggunakan bahan sedemikian akan membolehkan anda merasakan pukulan paling lembut.

Saiz

Menjadi lebih licin dan lebih kecil untuk mencapai kedalaman. Saya mencari atau mereka bentuk penstrim jig sama seperti corak Euro-nymph yang popular semasa—anggun dan padat. Corak ini tidak direka untuk berenang dengan banyak pergerakan. Sebaliknya, tujuan mereka adalah untuk mencapai kedalaman dengan cepat. Pergerakan dicipta oleh pemancing menggerakkan hujung joran ke atas dan ke bawah. Saya suka menggunakan corak mata kail tunggal dengan ekor yang lebih panjang dan kaki getah. Corak mata kail tunggal yang lebih kecil (cth julat 1-3” yang saya nyatakan sebelum ini) jatuh lebih cepat daripada corak yang lebih besar dan bersuara. Badan dan kepala jig streamer dilangsingkan tanpa pukal yang tidak diperlukan. Terdapat banyak pilihan untuk mencapai profil langsing, jadi gunakan bahan yang mencipta jig streamer anda mempunyai keyakinan memancing. Dua daripada strim jig kegemaran saya termasuk yang diubah suai Chuck Kraft Kreelex Jig Euro dan Jig Snek Sculp saya. Dengan melaraskan saiz, berat dan warna kedua-dua corak ini, saya rasa saya boleh menampung hampir semua situasi trout yang saya hadapi.

memancing euro jig streamer

Membuat persembahan penstrim jig Euro (foto: George Daniel).

Kata Akhir

Apa yang paling saya sukai tentang corak ini ialah kesederhanaan dan kemudahan mengikatnya. Walaupun kita telah menumpukan pada corak memancing ikan trout dalam perbincangan ini, saya telah menerima pakai konsep yang sama apabila mengikat pita jig untuk spesies ikan lain termasuk bass, pickerel, ikan mas dan juga musky. Saya masih membuang dan menanggalkan corak streamer tradisional, tetapi apabila ikan tidak begitu bersedia untuk mengejar makanan mereka, anda perlu membawa perjuangan kepada ikan. Membina dan memancing pita jig mudah ini adalah satu kaedah untuk mencapai kejayaan dalam tempoh ini. Fleksibiliti adalah kunci kejayaan dan jika anda tidak pernah mencuba pemancing jig streamer pada pelantar Euro sebelum ini, saya fikir anda akan terkejut dengan hasilnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *